Forrás: Erec

1949. február 14-én, a zsidó naptár szerinti 5709-es év Tubisvát ünnepén a Szochnut (The Jewish Agency for Israel) jeruzsálemi épületében tartotta első ülését az Alkotmányozó Gyűlés, mely két nap múlva parlamentté alakult át.

A Knesszet első ülését Dr. Chaim Weizmann, az Ideiglenes Államtanács elnöke e szavakkal nyitotta meg: „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Jeruzsálemben, az örök városban nyithatom meg a modern kori Izrael Állam első Alkotmányozó Gyűlését. Népünk történelmének eme nagyszerű napján adjunk hálát Izrael Istenének, hogy kegyelméből generációk fájdalma és szenvedése után a megváltásnak lehetünk szemtanúi.

Tisztelt Knesszet tagok! Szeretettel üdvözlöm Önöket első ülésük alkalmából. Az egész zsidó világ tekintete Önökön nyugszik, elmúlt generációk könyörgése és imái kísérik tevékenységüket. Kívánom, hogy mindannyian megfeleljünk eme nagyszerű pillanatnak és roppant felelősségnek.”

Miután az első ülés Tubisvát, a fák újéve ünnepére esett, a Knesszet minden évben ezen a napon ünnepli „születésnapját”. Az ünnepen a parlament tagjai hagyományosan fákat ültetnek. Tubisvát idén február 1-jére esett.

A Knesszet üléshelyei

â

Comments are closed.