Forrás: Magyar Hírlap

Négy független tagja van a huszonnégy fős Hamasz-kormánynak

Nyilvánosságra hozták a Hamasz kormánylistáját, a huszonnégy tag közül húsz a mozgalom tagja. A Fatah csalódott hívei megrohamozták a kormány épületegyüttesét.

Négy független tagja van a huszonnégy fős Hamasz-kormánynak, amelyet a várakozásoknak megfelelően Iszmail Hanije vezet. A hírügynökségek csupán négy nevet említettek meg: a külügyi tárcát Mahmud al-Zahar, a pénzügyit Omár abdel-Razek közgazdászprofesszor, a gazdaságit Ala el-Din Al-Aradzs, a belügyit pedig Szaid Szejam vezeti majd. Hanije is megtartott magának még egy posztot: az ifjúsági és sportügyek minisztériumát. A kormányfő helyettese Naszer as-Saer egyben a felsőfokú oktatási minisztériumot is vezeti. Függetlenek kapták az igazságügyi, a közjóléti, a távközlési és a turisztikai tárcát. A kabinetben helyet kapott egy nő és egy keresztény is.

Olmert határokat akar

Megerősítette szándékát Izrael határainak rögzítésére Ehud Olmert ideiglenes izraeli kormányfő arra az esetre, ha az általa vezetett Kadima (Előre) párt győzne a március 28-i választásokon. „Izrael állandó határait rögzíteni kell, és azt akarom, hogy konszenzus alakuljon ki erről belső dialógus által” – mondta Olmert az izraeli katonai rádiónak. Az ideiglenes kormányfő, aki Ariel Saron január 4-i agyvérzése után vette át a kabinet vezetését, elmondta, hogy a konszenzus már kialakulóban van. (reuters)

A miniszterek közül Zahar a legismertebb. A Hamasz egyik alapítója, a szervezet egyik gázai vezetője és szóvivője Egyiptomban szerzett általános sebészi diplomát. A mozgalom szellemi atyjának számító Ahmed Jaszin sejk meggyilkolása után állítólag ő lett a Hamasz vezetője. A szervezet ezt nyilvánosan tagadta, azt viszont nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, ki irányítja a Hamaszt, nehogy az illető is az izraeli hadsereg célkeresztjébe kerüljön. Zahar ellen így is megkíséreltek egy támadást: 2003. szeptember 10-én egy izraeli F-16-os bombát dobott rimali házára. A politikus könnyebb sérülésekkel megúszta az akciót, egyik fia és a testőre azonban életét vesztette. Mahmud Abbasz várhatóan nem terjeszti be a kormánylistát a parlament elé a március 28-ra kiírt izraeli választások előtt. Az ügyvezető izraeli kormány a hét végén ismét elutasított mindenfajta kapcsolatfelvételt a Hamasz-kabinettel, és egy neve elhallgatását kérő illetékes szerint ez mindaddig érvényben marad, amíg a Hamasz nem mond le az erőszakról, nem ismeri el Izrael államot és a korábban született megállapodásokat. Ugyanezt várja el a Palesztin Hatóság legfőbb finanszírozója, az Európai Unió is. Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos tegnap megismételte: „nyitva maradt az ajtó” a Hamasz-kormánnyal való együttműködés előtt, ha megváltoztatja politikáját. „Világossá kell azonban tenni, hogy az elveinkből nem engedünk” – idézte a politikust a Reuters.

A Hamasz-kormány nem csupán Izraelt, hanem a januári választásokon vereséget szenvedett Fatahot is zavarja. Többtucatnyi fegyveres megrohamozta a kormány gázai épületegyüttesét, és tűzpárbajt vívott a rendőrséggel, egy másik csoportjuk lezárt egy főutat az övezetben. Egy harmadik és egy negyedik osztag pedig elfoglalta a gázai erőmű egy részét, és behatolt egy katonai kórházba.

A fegyveresek között van olyan, aki nemrég kapott állást a palesztin biztonsági erőknél, a másik részük munkanélküli, de mindnyájan attól tartanak, hogy a Hamasz-kormány alatt nem lesz munkájuk. Akik pillanatnyilag dolgoznak, azok sem kapták meg illetményüket az utóbbi időben.

MH

Comments are closed.