Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. március 17.

Készítik a szavazóurnákat IzraelbenKép: REUTERS – Ronen Zvulun Megnőtt a Kadima támogatottsága a jerikói börtön elfoglalása után. Olmert ügyvezető kormányfő állítja: nem választási megfontolásból rendelte el az akciót.

A jerikói palesztin börtön ellen indított katonai akciója után Izrael a fegyintézet hatvanegy lakóját tartja fogságban – közölte tegnap Naszr Juszef palesztin belügyminiszter. Az MTI jelentése szerint felszólította Izraelt, hogy addja vissza a foglyokat.

Jaír Naveh tábornok, az izraeli középső katonai körzet parancsnoka korábban azt mondta, hogy az izraeli hadsereg több mint 280 palesztint vett őrizetbe, miután rohammal elfoglalta kedden a jerikói börtönt – ám az elfogottak túlnyomó többsége palesztin rendőr.

Az izraeli hadsereg vezetői az akció fő céljaként jelölték meg, hogy őrizetbe vegyék a börtönnek azt a hat foglyát, akit Rehavam Zeévi néhai izraeli idegenforgalmi miniszter 2001-ben történt megöléséért ítélt börtönbüntetésre egy palesztin bíróság. Az NFPF néhány tagja – köztük Szaadat több családtagja – hangosan követelte tegnap Jerikóban a palesztin belügyminiszter lemondását. Azzal vádolták a városban tartózkodó minisztert: kiszolgáltatta Szaadatot és társait az izraelieknek.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint emelkedett a Kadima (Előre!) párt támogatottsága a jerikói börtön elleni ostrom után. A március 28-i parlamenti választások előtt alig két héttel az Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő és Ariel Saron kómában fekvő miniszterelnök nevével fémjelzett centrista párt 42-43 mandátumra számíthat a 120 fős törvényhozásban a tegnapi eredmények szerint. Ez négy-öt képviselői hellyel több az előző hetinél. Olmert visszautasította a vádakat, hogy választási megfontolásból rendelte el az ostromot és Szaadat elfogását.

Comments are closed.