Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 16.

Megnőtt a Kadima (Előre) párt támogatottsága a jerikói börtön elleni izraeli katonai ostrom után a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint.

A március 28-i parlamenti választások előtt alig két héttel az Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő és Ariel Saron kómában fekvő miniszterelnök nevével fémjelzett centrista párt 42-43 mandátumra számíthat a 120 fős törvényhozásban – derült ki a Geokartográfiai Intézet felmérésének csütörtökön közzétett eredményeiből.

Ez négy-öt képviselői hellyel több az előző héten elért eredménynél – mondta Avi Degani, a független közvélemény-kutató intézet vezetője. A szerdai felmérésben 500 választásra jogosult személyt kérdeztek meg, a hibahatárt 4,3 százalékpontban állapították meg. Degani hozzátette, hogy a megkérdezett szavazók 10 százaléka még mindig bizonytalan, további 30 százalék pedig még nem kötelezte el magát szilárdan egyetlen párt mellett.

A Jediót Ahronót és a Maariv tel-avivi napilapok felmérése szerint azonban a novemberben alapított centrista párt csak 39 mandátumra számíthat, bár ez is népszerűség-emelkedést jelent. A Jediót Ahronót „Jerikó-effektusnak” nevezte a jelenséget. Ennek némileg ellentmond, hogy a Geokartográfiai Intézet vezetője úgy nyilatkozott: már a ciszjordániai katonai akciót megelőző napon, hétfőn készített felmérésük is a mostanihoz hasonló eredményt hozott.

Az ügyvezető izraeli miniszterelnök visszautasította azokat a vádakat, hogy választási megfontolásból rendelte el az ostromot és a börtönben szabadságvesztését töltő Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért radikális szervezet vezetőjének elfogását, akit a Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter ellen 2001-ben végrehajtott merénylet kitervelőjének tartanak.

A szociáldemokrata, balközép Izraeli Munkapárt az újságok megbízásából készült közvélemény-kutatások szerint 19-20 képviselőt küldhetne a kneszetbe, ha most tartanák a választásokat. A Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök vezette jobboldali Likud (Egyesülés) tömörülés, amelyből Saron kilépett, 15 mandátumot szerezne.

(MTI)

Comments are closed.