Forrás: Magyar Hírlap

A BBC úgy véli, hogy a terv a maga nemében az első, amely időkeretet határoz meg a Ciszjordániából való akár egyoldalú kivonulásra

Hadüzenetnek minősítette a Hamasz Izraelnek azt a tervét, amely szerint négy év múlva kijelöli az ország állandó határait. Az unió ismét tudatta a palesztinokkal: a pénzügyi támogatásnak feltételei vannak.

Haled Mesal, a palesztin választásokon győztes radikális Hamasz egyik vezetője a palesztin területek bekebelezésének szándékával vádolta meg Ehud Olmert izraeli ügyvezető miniszterelnököt. Olmert, aki Ariel Saron betegsége óta áll az izraeli kormány élén, közölte, hogy négy éven belül egyoldalúan kijelölik Izrael állandó és végleges határait. Hozzátette azonban, hogy javaslatával időt kíván adni a palesztinoknak a kérdés megvitatására.

A BBC úgy véli, hogy a terv a maga nemében az első, amely időkeretet határoz meg a Ciszjordániából való akár egyoldalú kivonulásra, Izrael és a majdani Palesztina teljes szétválasztására.

Olmert jelezte, hogy Izrael újabb telepeket akar építeni palesztin területeken Jeruzsálem és a ciszjordániai zsidó település, Maaleh Adumim között. Ha így lesz, akkor Jeruzsálem keleti részét Izrael leválasztja a palesztin területekről, márpedig a palesztinok a keleti városrészt akarják Palesztina fővárosává tenni.

Haled Mesal szerint ez hadüzenettel ér fel, és Olmert ugyanazoknak a hibáknak az elkövetésére készül, mint Ariel Saron. A Hamasz még nem alakította meg kormányát, és nem jelezte azt sem, hogy elismeri Izraelt, illetve a Palesztin Hatósággal kötött megállapodásokat. Saron is a békefolyamat elakadása miatt döntött a Gázai övezetből való kivonulás mellett.

Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa közölte: nem adnak pénzt a palesztinoknak, ha azok nem törekednek terveik békés megvalósítására. „A palesztinok partnere akarunk maradni, de elveinkből nem engedünk” – mondta.

MH

Comments are closed.