Forrás: Magyar Hírlap

Győzelemként könyveli el az Óvás! és a többi civil szervezet, hogy tegnap negyed kettőkor az utolsó munkás is elhagyta a Király utca 40.-et, azaz a Hild-házat

Ünnepel, de továbbra is tüntet az Óvás! egyesület fotó: Hernád Géza

Győzelemként könyveli el az Óvás! és a többi civil szervezet, hogy tegnap negyed kettőkor az utolsó munkás is elhagyta a Király utca 40.-et, azaz a Hild-házat. Perczel Anna, az egyesület tagja lapunknak elmondta: „csak igyekszünk úgy csinálni, mintha győztünk volna”, majd magyarázatképp hozzátette, még nagyon sok kérdés megoldatlan a VI. és a VII. kerületben. Az Óvás! három táblával vonult az épület elé: kettőn Hunvald György és Verók István polgármester volt látható nem túl hízelgő szerepben, a harmadikon pedig ellenpontként Gerhard Schmidhuber második világháborús német hadosztályparancsnok. Bár ezzel láthatóan a civilek közül sem értett egyet mindenki, a plakátok készítői elmagyarázták: Ungváry Krisztián történész kutatásai alapján Schmidhuber parancsnok volt az, aki megakadályozta a nyilasok tervezett vérontását és a zsidónegyed házainak felrobbantását.

A tegnap délutáni demonstráción Molnár Péter felolvasta tiltakozó kiáltványukat, melyben üdvözölték a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) állásfoglalását. Ebben a hivatal egyértelműen kijelentette: nem járul hozzá a klasszicista épület lebontásához. Úgy tudjuk, a KÖH napokon belül kiadja részletesen alátámasztott szakhatósági állásfoglalását az ügyben, s eljuttatja az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatalnak. A civilek a bontás végleges befejezése mellett követelték a VI. és a VII. kerületi ingatlangazdálkodás átvizsgálását, a terület változtatási tilalmának elrendelését, a rehabilitációs program kidolgozását, valamint a közös vagyonban és a műemlékekben keletkezett károkért felelős hivatalnokok felelősségre vonását.

Kedden Hunvald György VII. kerületi polgármester is elismerte, hogy hibáztak, amikor a műemlékvédelem engedélye nélkül adták ki a bontási engedélyt. Most ismét a VII. kerületi jegyző kezében van a döntés, ám a KÖH hozzájárulása nélkül nem adhat ki újabb, a törvénytelen régi helyébe lépő bontási engedélyt.

Ezzel – legalábbis a jelenlegi helyzet azt mutatja – a Hild-ház megmenekült. Az Óvás! szerint az ilyen ügyekben illetékes hivataloktól – főleg a műemlékvédelemtől – nagyobb határozottság lenne elvárható, mint amit a Király utca 40. esetében tanúsítottak.

Mézes Gergely

Comments are closed.