Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. március 10.

Simon Peresz, a Kadima jelöltje Sharon Stone színésznővel „kampányolt” izraeli és palesztin gyerekek körébenKép: REUTERS – Daniel Cohen Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő szerint Izrael 2010-ig rögzíti végleges határait.

Olmert a Jerusalem Post című napilapnak adott interjút, amelyből csütörtökön részleteket ismertetett a lap. Az ideiglenes kormányfő kijelentette: amennyiben a március 28-i parlamenti választások után ő kerül a kabinet élére, Izrael négy éven belül olyan állandó határokat teremt magának, amelynek révén „leválik a palesztin lakosság nagy részéről és megőrzi a jelentős és stabil zsidó többséget””. A határok rögzítése előtt olyan „belső párbeszédet” tervez, amely lehetővé tesz a kérdésben „egy széles körű nemzeti konszenzust”, és utalt arra, hogy különösen fontosnak tartja a palesztin területeken élő zsidó telepesek véleményét.

Bár Olmert nem árult el részleteket, megerősítette, hogy a határon belül kerülne a ciszjordániai Gus Ecion településblokk és a Maale Adumim kolóniák (azaz Jeruzsálem körzete), az Ariel település, illetve egy biztonsági övezet a Jordán folyó völgyében. Az ügyvezető miniszterelnök elmondta, hogy 3500 új lakást tervez a Maale Adumim település és Jeruzsálem északi része közötti, „E-1 szektornak” nevezett területen. E tervet korábban befagyasztotta amerikai nyomásra, és ellenfele, Netanjahu a kampányban ezt többször felrótta neki.

Olmert ezzel a bejelentésével a Kadima pártot alapító Ariel Saron örökébe lép, aki a ciszjordániai biztonsági fal felépítésével és a Gázai övezetből való kivonulással meghonosította az egyoldalú lépések politikáját. Olmert egy nappal azután vázolta fel tervét, miután a számvevőszék vezetőjének jelentése megállapította, hogy a zsidó állam felkészületlenül vágott bele a Gázai kivonulásba.

Olmert az interjúban hajlandónak mutatkozott arra, hogy „ésszerű ideig” vár, hogy megtudja: a palesztin választásokon győztes Hamasz kész-e elismerni Izraelt, lemondani a terrorizmusról, és elfogadni a palesztin hatóság által korábban aláírt megállapodásokat, valamint a közel-keleti rendezés kereteit kijelölő „útitervet”. „Ha egy idő után világosan kiderül, hogy a palesztin hatóságnak nem áll szándékában elfogadni ezeket az elveket, cselekednünk kell” – idézte az MTI.

Comments are closed.