Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 10.

Hadüzenetnek nevezte a Hamasz radikális palesztin mozgalom politikai vezetője pénteken Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő korábbi kijelentését arról, hogy Izrael 2010-ig rögzíti végleges határait.

Haled Mesaal annak a nézetének adott hangot, hogy a palesztin területek Izrael által meghirdetett egyoldalú leválasztása hadüzenetet jelent a palesztin néppel szemben. Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő egy pénteken megjelent interjúban kijelentette: Izrael maga jelöli ki ciszjordániai határát, amelynek mentén falat emel, ha a palesztinokkal folytatott tárgyalások kudarcba fulladnak. A Jediót Ahronót című lapnak nyilatkozva Olmert közölte: ha a palesztinok „inkább az iráni gonosz tengelyéhez kötik magukat”, akkor Izrael nemzeti konszenzussal megváltoztatja a ciszjordániai kerítés nyomvonalát, és valamennyi telepest az izraeli oldalra költöztetik.

Olmert likvidálással fenyegette meg Iszmail Haníjét, a Hamasz radikális palesztin mozgalom kormányfőjelöltjét, ha terrorizmusba keveredik. Olmert, aki az Ariel Saron kormányfő alapította Kadima párt listavezetőjeként indul a március 28-i parlamenti választásokon, hangsúlyozta, hogy a három éve építés alatt álló fal „biztonsági kerítés”. Az új fal lesz Izrael és Ciszjordánia határa – tette hozzá. Elmondta: tárgyalni fog a telepesek vezetőivel, hogy megegyezzen velük az új fal nyomvonaláról és a telepesek átköltöztetéséről az Izrael területén létrehozandó telepekre.

Ehud Olmert egy másik interjúban azt hangoztatta, hogy Izrael 2010-ig rögzíti végleges határait. Az ügyvezető kormányfő nem árult el részleteket a szóban forgó határvonalakról, csak azt közölte, hogy a határon belül kerülne a ciszjordániai Gus Eción településblokk, Jeruzsálem körzete, Ariel és Maale Adumím kolóniák, valamint egy biztonsági övezet a Jordán folyó völgyében.

Haled Mesaal élesen elítélte az Olmert nyilatkozatában foglaltakat. Úgy vélte, hogy az semmi esetre sem egy béketerv, hanem hadüzenet, amely ugyanakkor lehetővé teszi Izrael számára, hogy megtartsa Ciszjordánia nagy részét, fenntartsa a kolóniákat és az úgynevezett biztonsági kerítést. Ez a terv nem a békét, hanem csak Izrael egyoldalú biztonsági érdekeit szolgálja – jelentette ki Mesaal. (MTI)

Comments are closed.