Forrás: HETEK

Hetek.hu | X. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM | 2006. MÁRCIUS 10.

Morvay Péter

Változás

A hírek szerint a Fidesz „Változás 2006” kampányjelszavát Dick Morris, Clinton elnök volt kampányzsenije javasolta, amikor tavaly év végén egy jobboldali alapítvány vendégeként Budapesten járt. Azt talán Morris sem gondolta volna, hogy a szlogen már a választások elott érvényes lesz. Egy hónap alatt három párt három jelöltje mondhatott búcsút parlamenti álmainak.

Demokráciákban a lebukásnak következményei vannak – errol éppen Dick Morris tudna sokat mesélni. Hiába volt 1996-ban, elnöki kampánystratégaként – a Time egykori portrécikke szerint – „Bill Clinton füle és szeme”, pontosan azon a napon kellett megszégyenülve lemondania, hogy fonökét újrajelölték az elso számú posztra. Morris banánhéja az volt, hogy lefényképezték, amint egy takarítónoként alkalmazott prostituálttal enyeleg luxusapartmanjának erkélyén. Ráadásul az is kiderült, hogy a nonek rendszeresen lejátszotta a Clintonnal folytatott telefonbeszélgetéseit. Dick Morrist a botrány óta egyetlen, magára, valamit adó amerikai politikus sem alkalmazta. Tanácsaira jobbára csak Kelet-Európában kíváncsiak: legutóbb Viktor Juscsenko elnöki kampányában tunt fel Ukrajnában.

„Magyarország a következmények nélküli ország” – sokszor használták újságírók ezt a fordulatot. A minden egyes adófizeto 25 ezer forintjába került Postabank-csodben még az „adósságrendezés” idoszakában is milliárdos ingatlanok találtak szerencsés privát vevokre néhány milliós áron, felelosök mégis a mai napig (nyolc év után) sincsenek. Pontosabban, egyvalakit mégis elmarasztalt a bíróság: annak a hetilapnak a foszerkesztojét, aki nyilvánosságra hozta a bank befolyásos VIP-ügyfeleinek a listáját.

Úgy tunt, hogy ez a 2006-os kampányban sem lesz másként. Nemhogy felelosségre vonás nem történt, hónapok óta még csak szó sem esik a Kulcsár-K&H Bank-botrányról, jóllehet az ügy kapcsán gyanúba került egy frakcióvezeto az egyik, egy pártpénztárnok a másik oldalról.

Januárban a Fidesz-közeli vizslafax-botránynak sem akadt felelose, és a néhány héttel késobbi – rendorségi üggyé vált – adatlopásnak is csak az amúgy vétlen szóvivo esett áldozatul. (Bár ez utóbbiért a politikai árat Orbán Viktornak is állnia kellett, hiszen a hírek szerint Angela Merkel német kancellár emiatt mondta le részvételét a Fidesz-kongresszuson.)

Aztán valami megfordult: elobb az SZDSZ siófoki képviselojelölt-jelöltjének kellett visszalépnie, miután kiderült: egy nemzetközi, pedofilok elleni nyomozás szálai az o számítógépéhez is elvezettek. Az internet egy szocialista képviselojelölt esetében is bumeránggá vált: a budapesti belvárosi politikus a kordivatnak megfeleloen számítógépes naplót írt, pechjére a „díszzsidókkal” kapcsolatos ostobaságait a másik oldalon is elolvasták. A következmény – némi huzavona után – itt is a visszalépés lett. A kalocsai zsaroló-fenyegetozo jelöltjükkel kapcsolatban pedig a Fidesz-vezetoségnek is el kellett ismernie: igen, megcsináltuk. Hiába volt az illeto a párt új generációjának egyik üdvöskéje, mennie kellett. Ez is változás.

Copyright

Comments are closed.