Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. január 28.

A hat gyertya közül, amelyek a holokauszt áldozatainak emlékére égnek a Parlament előtt, az elsőt az Országgyűlés elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint a miniszterelnök, a másodikat a négy pártelnök gyújtja meg. (Pontosabban Dávid Ibolyát, az MDF elnökét Herényi Károly frakcióvezető helyettesítette volna.) Legalábbis ez szerepelt a megemlékezés forgatókönyvében. Azonban az első gyertyát csupán Szili Katalin és Lomnici Zoltán lobbantotta lángra, Gyurcsány Ferenc hiányzott ugyanis. A négy pártvezető közül is csupán kettő tartotta magát az eredeti tervhez, így a második gyertyát Hiller István, az MSZP és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke gyújtotta meg – a Fideszt Fónagy János, az MDF-et pedig Csapody Miklós honatya képviselte.

– Orbán Viktornak Hódmezővásárhelyen volt programja, így a fideszes vezetésű város zsinagógájának kertjében álló emlékműnél emlékezett a vészkorszak áldozataira – mondta Révész Máriusz, a nagyobbik ellenzéki párt szóvivője.

– Azt hittem, hogy a gyertyagyújtásra azonnal sor kerül, amint kijöttünk a Parlamentből. Ám ezt a programot későbbre időzítették, és Somogy megyei választókörzeti kötelességeim elszólítottak – magyarázta Herényi Károly, miért Csapody Miklós helyettesítette.

– Gyurcsány Ferenc fontos szakmapolitikai tanácskozáson vett részt Budapesten – igazolta a miniszterelnöki hiányzást a kormányszóvivő. Hogy kikkel és miről tárgyalt Gyurcsány, arról Batiz András nem beszélt.

Comments are closed.