Forrás: Magyar Rádió

A palesztin választások győztese, a Hamász ünnepel. A vesztes Fatah hívei Mahmúd Abbász elnököt hibáztatják a vereségért, és a politikus távozását követelik. Az izraeli külügyminiszter szerint pedig akár beláthatatlan nemzetközi következményei lehetnek a Hamasz választási győzelmének.

A hagyományos pénteki imák a palesztin mecsetekben pénteken zöld, hamászos zászlóerdőben zajlottak. A Hamász miniszterelnök-jelöltje, Iszmail Hania otthonában, egy gázai menekülttáborban együtt ünnepelt a vele imára vonuló tömegekkel. Az izraeli tévé jelentése szerint a Hamász vezérkarának első lépése a győzelem után az volt, hogy megpróbálják haza hozatni Gázába Damaszkuszban élő első számú vezetőjüket, Haled marsallt. Ehhez megpróbálnak garanciát szerezni, hogy nem fogják kivégezni, ha visszatért, de izraeli oldalon egyelőre egyáltalán nem sietnek ilyen ígéretet tenni.

Este Gázában Mahmúd Abbász palesztin elnök házánál mintegy 30 ezres tömeg tüntetett. A csalódott fatahosok saját vezetőjük lemondását követelték, ugyanis elsősorban őt és az idősebb generációt hibáztatják a választási kudarcért. Az övezet déli részén, a Hamász egyik fegyverese és két palesztin biztonsági tiszt megsebesült a Hamász és a palesztin biztonsági erők közötti összetűzésekben.

A még Arafat által megalkotott palesztin törvények szerint az elnöknek rendkívül széles jogkörei vannak, akár fel is oszlathatja a frissen megválasztott parlamentet, és új választásokat írhat ki.

Abbász elnök eddig kormányalakításra szólította föl a választások győztesét, a Hamászt, és a közeli napokban kiderül, hogy miként kíván élni jogaival, sőt esetleg az is megtörténhet, hogy lemond hivataláról.

Izraelben közben Cipi Livni külügyminiszter-asszony azt nyilatkozta, hogy nemcsak egy izraeli-palesztin válság bontakozott ki a Hamász győzelme nyomán, hanem egy olyan nemzetközileg is fontos ügyben kell dönteni, ami nem kevésbé aggasztó több, szomszédos ország esetében sem. Nemzetközileg is fontos kérdés szerinte, hogy elfogadható, legitim-e az uralma egy akár demokratikus úton hatalomra jutott pártnak, ha az nem ismeri el más országok létéhez fűződő jogait, és nem mond le a terror fegyveréről.

Közben az amerikai külügyi szóvivő bejelentette, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott segélyeket. Az elmúlt években az Egyesült Államok több mint 1,5 milliárd dollárnyi gazdasági segélyt nyújtott a palesztinoknak, és jövőre 150 millió dolláros támogatást szánt ugyan erre a célra valamint 84 milliót az ENSZ-alapba.

Sean McCormack közölte, Washington ezeknek a programoknak a felülvizsgálatára készül. A szóvivő hozzátette, hogy a segélyek kérdését hétfőn vitatják meg Londonban a közel-keleti rendezést szintén támogató ENSZ, az Európai Unió és Oroszország képviselőivel.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.