Forrás: NOL

A palesztinok között kirobbant fegyveres összecsapásban hárman sebesültek meg Gázában

Népszabadság * Zalán Eszter * 2006. január 28.

A Hamasz azt kérte híveitől, még ne ünnepeljenek, inkább imádkozzanak. Abbasz elnök (balra) is ezt teszi Kép: REUTERS – Damir Sagolj Amerikának és Európának bele kell törődnie abba, hogy a palesztinok a Hamaszt választották, és abba kell hagyniuk a zsarolást. Ők prédikálnak mindig a demokráciáról, hát ez a palesztin nép demokratikus döntése – üzeni lelkesen Ammar a ramallahi mecset előtt, a pénteki ima után a Nyugatnak. Az eső ellenére rengetegen gyűltek össze Ramallah utcáin, ahol nyugalom honolt.

A Hamasz – a vasárnapi választásokon aratott meglepetésszerű győzelme után – arra kérte híveit, hogy három napig még fogják vissza magukat, ne ünnepeljenek. Egyelőre nem tudni, hogy az eddig kormányzó Fatah és a radikális Hamasz közti viszonylagos békesség a vihar előtti csend jele, vagy sikerül a kormányváltást (tulajdonképpen rendszerváltást) fegyverek nélkül megoldani. Ágy is voltak már kisebb összetűzések, tegnap például lövésváltásban hárman megsebesültek a Gázai övezetben lévő Hán Junisz településnél.

Az utca bölcsessége szerint a Hamasz nem fog egyedül kormányozni, a Fatah végül is beadja majd a derekát – esetleg nyugati nyomásra. Mindenki arra számít, hogy a Hamasz egy független, mindenki által elismert politikust fog felkérni a kormányalakításra. Szalam Fajjad volt pénzügyminiszter nevét, a Harmadik út nevű pártlista (mely két helyet szerzett a parlamentben) vezetőjét említik leginkább.

A Fatah egyelőre jelezte: nem hajlandó koalícióra lépni a Hamasszal. – A Fatah megpróbálja sarokba szorítani a Hamaszt, még akkor is, ha ennek az árát a palesztinok fizetik meg. Butaság lenne, ha vereségük miatt a Fatah meg akarná büntetni a népet – mondja Ammar, a számítógépes menedzser. Egy tanár szerint nem lesz konfliktus a Fatah és a Hamasz között: „mind testvérek vagyunk”. Szerinte a saria, az iszlám jog bevezetése lenne a helyes döntés a Hamasz részéről. – Nem számítok ellentétre Abu Mazen (Mahmud Abbasz palesztin elnök) és a Hamasz között, hiszen mindketten ugyanazt akarják, csak a Hamasz gyorsabban – mondja a mecset előtt lézengő férfi. A békefolyamat Ramallahból nézve már rég halott. Azok, akik még hisznek a folytatás lehetőségében azért örülnek a Hamasz győzelmének, mert szerintük Izrael végre kemény ellenféllel fog szembenézni. A ramallahi mecset körül egyelőre nem tartanak attól, hogy a Hamasz megváltoztatja, iszlamizálja a palesztinok életét. – Mi már így is muzulmánok vagyunk – közli mosolyogva egy férfi.

– Bebizonyítottuk a világnak, hogy civilizáltak vagyunk, hogy megszállás alatt is tudunk választani. Bár mindenkinek van fegyvere, békében telt a választás. A szomszédos országokban is megindulhat a békés forradalom – értékeli a helyzetet egy járókelő.

Az izraeli lapok döbbent, néhol indulatos publicisztikákkal kommentálták a Hamasz győzelmét. Az amerikai reakciókat elemezve nem hagyták szó nélkül, hogy Washington beleegyezése nélkül sosem indulhatott volna a Hamasz a választásokon. Amír Perec a Munkapárt elnöke, és miniszterelnök-jelöltje kijelentette, soha nem tárgyalna a Hamasszal. A jobboldali Likud vezetője, Benjamin Netanjahu pedig Izrael gázai kivonulását okolta a radikális, iszlamista szervezet eredményéért. Sokan az izraeli jobboldal előretörését várják a palesztin választás eredményétől. Pedig az Ariel Saron által alapított centrista Kadima párt 44 százalékon áll a közvélemény-kutatások szerint, míg a Likud csak harmadik. Ám a március 28-i izraeli választásokig még sok idő telik el.

Budapest szerint kihívás az eredmény

Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az új palesztin kormány, bármilyen összetételű legyen, továbbra is vesse el az erőszak minden formáját, vállaljon elkötelezettséget a nemzetközi közösség által is támogatott útiterv következetes végrehajtása, a közel-keleti konfliktus békés megoldása mellett – közölte Polgár Viktor külügyi szóvivő. Magyar értékelés szerint a palesztin választások nyomán új, a közel-keleti konfliktus valamennyi szereplője és a nemzetközi közösség számára egyaránt komoly kihívásokat jelentő helyzet jött létre. A nemzetközi közösség egybehangzó véleménye szerint a szavazás rendben, visszaélések nélkül zajlott le, és a palesztin nép hitet tett a demokratikus véleménynyilvánítás mellett. Az Európai Unió által kiküldött 186 választási megfigyelő között 6 magyar szakértő felügyelte a választások tisztaságát. (MTI)

Comments are closed.