Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. január 23.

A következő napokban várható kemény hideg miatt a segítő szervezetek fokozott figyelmet fordítanak a hajléktalanokra: megerősített segélyszolgálattal és újabb menedékhelyekkel segítenek a túlélésben.

Még van hely a hajléktalanszállókon, a szociális ellátórendszer munkatársai felkészültek a közelgő hidegebb napokra, és arra kérnek mindenkit, hogy értesítsék a diszpécserszolgálatot, ha veszélyeztetett embereket látnak az utcán. Igaz, maguk a hajléktalanok a legnagyobb gátjai annak, hogy minden rászorulót el tudjanak szállásolni – mondta tegnap Vecsei Miklós, hajléktalanügyekért felelős miniszteri biztos, a Menhely Alapítványnál tartott tájékoztatón. Szerinte nagyon sokan inkább az utcán töltik az éjszakákat is.

A közelgő hideggel kapcsolatban megjegyezte: a várható mínusz 15-20 Celsius-fokos éjszakai hőmérséklet általában még a legelszántabbakat is rábírja arra, hogy elfogadják a négyezer menedékhely egyikét. „A társadalom a legfontosabb védőháló” – fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve: bárki megteheti, hogy telefonál, ha segítségre szorulót talál az utcán. A Menhely Alapítvány nonstop diszpécserszolgálata a 338-4186-os telefonon érhető el.

A főváros is készül a hidegre: Demszky Gábor 65 új férőhely megnyitását rendelte el tegnaptól a hajléktalanok számára. A főpolgármester bejelentése szerint az új férőhelyeket a főváros saját forrásból üzemelteti mindaddig, ameddig a szociális munkások azt szükségesnek látják.

A tegnaptól igénybe vehető 65 extra hely mellett további segítséget jelent, hogy az éjjeli menedékhelyekről sem küldenek el senkit, ezzel 15 százalékkal megnő a befogadói kapacitás – közölte Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa. Hétfőtől megerősített szociálismunkás-hálózat dolgozik az utcákon, és ha kell, a nappali melegedők éjszaka is nyitva tartanak majd. A Menhely Alapítvány diszpécser szolgálata azonnal intézkedik: krízisautóval és szakemberekkel mennek ki a helyszínre, és a rászorulót szakszerűen ellátják. Egy tavalyi felmérés szerint egyébként Budapesten legalább nyolcezer hajléktalan él, közülük nagyjából háromezren csak kivételes esetben mennek szállásra, utcán, aluljárókban éjszakáznak.

Huszonöt tonna kenyértésztát kapott adományként az Oltalom Karitatív Egyesület, amely az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Fornetti Látványpékség és az V. kerületi önkormányzat közreműködésével a tésztából sütött kenyeret, péksüteményt és forró teát oszt a rászorulóknak mindennap reggel tíz és este tíz között a Belvárosban, a Városház téren, a Károly körút és a Bárczy István utca sarkán. Az akció ma reggel kezdődik és addig tart, amíg a tészta.

Comments are closed.