Forrás: MA

2006. január 10-i hatállyal megszüntették a tagságukat a Mazsihiszben a keszthelyi zsidók.

2006.01.07 09:00 Magyar Nemzet – Joó István

Kilépett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéből (Mazsihisz) a keszthelyi hitközség. Ennek a szervezetnek az alelnöke Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi MSZP-s politikai államtitkára, akit december 4-én a Mazsihisz alelnökévé is megválasztottak – ám nem a keszthelyi hitközség ajánlásával.

Január 10-i hatállyal megszüntették a tagságukat a Mazsihiszben a keszthelyi zsidók. „Nem kívánunk szervezkedni, nem akarunk puccsot (…) egyhangúlag döntött decemberi közgyűlésünk úgy, hogy amíg nem újul meg a Mazsihisz vezetése, nem veszünk részt benne” – áll abban a levélben, melyet a Goldschmidt István vezette keszthelyi neológ hitközség juttatott el Zoltai Gusztávhoz, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójához. A Magyar Nemzet információját Keszthelyen megerősítették, de elhárították a további érdeklődést, mondván, a keszthelyi hitközség tagjai nem akarnak politikaközelbe kerülni.

Beszédesebbek viszont az előzmények. A Mazsihisz közgyűlése december 4-én választotta meg a szervezet egyik alelnökévé Suchman Tamást, miután Feldmájer Péter korábbi alelnök a nyáron lemondott Heisler András elnöki helyét foglalta el. A szocialista politikus Suchman a közgyűlés összehívásakor még nem volt tagja az izraelita ernyőszervezet küldöttgyűlésének, alelnökké jelöléséhez előbb küldötté kellett válnia. Goldschmidt István keszthelyi elnök azonban nem engedte át mandátumát alelnökének, Suchmannak; ezt a békéscsabai elnök tette meg. Ágy tehát a MeH államtitkárát nem az a szervezet ajánlotta Mazsihisz-alelnöknek, amelyben tisztséget töltött be, hanem a békéscsabai. A szavazás második fordulójában végül Suchman Tamás, a kancellária politikai államtitkára, ha csak két szavazattal is, de megelőzte a debreceni jelöltet; a versenyben a harmadik egy pécsi jelölt lett.

Suchman Tamás a Magyar Nemzet tegnapi megkeresésekor fél óra haladékot kért, de utána elérhetetlenné vált. Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató Feldmájer Péterre hárította a nyilatkozattételt, ám ő csak annyit közölt: az ügyben a márciusi közgyűlés szava dönthet. Idevág, hogy a hitközségek lapjában, az Új Életben Heisler András volt elnök újévkor Demokráciadeficit címmel közölt írást, rosszallva, hogy Suchman választási beszédét követően a közgyűlés tagjai nem kaptak hozzászólási lehetőséget. „Pedig lett volna miről kérdezni – írta Heisler -, hiszen bizonyára nem lesz hatástalan a Mazsihisz életére, hogy professzionális politikus lett az alelnöke”.

Comments are closed.