Forrás: Népszava

Minden év december 10-én Oslo és Stockholm áll a világ figyelmének középpontjában. Ezen a napon, Alfred Nobel halálának évfordulóján osztják ki az ősz folyamán már korábban nyilvánosságra hozott díjakat az orvostudomány, a fizika, a kémia, az irodalom és a közgazdaságtudomány területén, a norvég fővárosban pedig a békedíjat.

Összesen 60 millió svéd koronán osztoznak a díjazottak, Barry J Marshall és J Robin Warren, ausztrál orvosok a gyomorfekélyt okozó Heliobacter felfedezéséért, az amerikai Roy Glauber és John Hall, valamint a német Theodor Hensch fizikusok a kvantumoptika alapjainak lerakásáért, két amerikai és egy francia kémikus – Robert Grubbs, Richard Schrock, Yves Chauvin – a mesterséges molekulák építéséért, az amerikai Robert J Aumann és az izraeli Thomas C Schelling közgazdászok, akik kidolgozták a konfliktusok és együttműködések feltételeinek modelljét. A békedíjat is megosztották, Mohamed ElBaradei és az általa vezetett Nemzetközi Atomenergia Ügynökés, az IAEA között. Az irodalmi díjas angol Harold Pinter, beteg, kórházban ápolják, ezért nem vehette át személyesen a díjat, az ő három nappal ezelőtti Nobel-előadását is csak vetítővásznon láthatta a közönség.

Tegnap délben egy órakor a Stortinget, a norvég parlament adott otthont a szokásoknak megfelelően a Nobel ceremóniának, ahol a királyi család jelenlétében a Nobel Békebizottság titkárának kezéből átvehette Mohammed ElBaradei saját maga és az általa vezetett szervezet részére az oklevelet és az Alfred Nobel arcképével díszített arany emlékplakettet. Zsák pénznek természetesen nyoma se volt, a több mint egy millió dollárt érő díjról a csekket már korábban megkapták az érintettek.

Délután 4-kor a másik skandináv fővárosban, Stockholmban, a Koncertházban folytatódott a díjátadási ceremónia. XVI. Károly Gusztáv, svéd király kézfogása és ünnepi fanfárok emelték az esemény fényét. Este pedig a Városháza kék terme adott otthont a szokásos bankettnek.

Ugyancsak tegnap este különleges esemény színhelye volt Stockholm. Sokan tudják, hogy Alfred Nobel olvasott ember volt, aki nagyon szerette az irodalmat, erről tanúskodik az is, hogy irodalmi díjat is alapított. Kevesen ismerik azonban azt a tényt, hogy maga is írogatott. Élete végén adta nyomdába a Ceci nevű nemesi családról szóló Nemesis című drámáját, amelynek témái egyebek között a szex, az erőszak és a vérfertőzés az 1500-as évek Rómájában. A drámát soha nem játszották, ami nem is csoda. Alfred Nobel korában ilyesmikről jobb körökben nem beszéltek, a bemutatás egyet jelentett volna a vádemeléssel. A Nemesisnek tegnap este volt az ősbemutatója a Strindberg Intim Színházban.

Garam Katalin (Népszava Online)

Comments are closed.