Forrás: Erec

EREC: Milyen céllal és mikor alakult a Zsidó Diákok Európai Központja?

Chagai Stern: Szervezetünket két évvel ezelőtt hoztuk létre. Központunk Brüsszelben van. Feladatunk, hogy az európai zsidó diákokat összefogjuk. Mi egész Európával foglalkozunk, Kelet-Európától – nyugatig. Természetesen ebbe beleértjük Közép-Európát is. Bár tevékenységünk fő területe a tanulás, de nagyon fontosnak tarjuk azt is, hogy a fiatalok megismerjék egymást. Szervezetünknek immár 30 ezer tagja van.

EREC: Miért jöttek erre a hét végére, Budapestre?

Chagai Stern: Szerintünk Budapest Európa egyik legszebb városa. Itt nagyon sokan együttműködnek velünk. Az okok között természetesen az is közrejátszott, hogy itt, ebben a városban működik a Szochnutnak, a Zsidó Ügynökségnek a kelet-közép-európai irodája. Ez az iroda nagyon sokat segít nekünk. Erre a hét végére, a rendezvényünkre közel 1500 zsidó fiatal érkezett. A hét végén, sabbatkor közösen imádkozunk, mert szervezetünk betartja a szombatot. De a szombat kimenetele után lesz az igazán nagy bulink a Citadella Bárban. Nagyon fontosak számunkra ezek a hétvégi találkozók, hisz ilyenkor mi a helyi zsidó egyetemistákkal szeretnénk találkozni. Természetesen ezekre a rendezvényekre nemcsak a zsidókat, hanem más érdeklődő egyetemistákat is szeretettel várjuk.

Az ugyan igaz, hogy a mi szervezetünk fő tevékenysége természetesen a zsidó diákokkal való foglalkozás, de lássuk be, hogy a világban számosan élnek olyanok, akik – bár magukat zsidónak tartják – de a zsidó halacha szerint nem számítanak annak. Mi azt szeretnénk, hogy mindenütt erősödjenek a zsidó szervezetek, és mindenki, aki szeretne csatlakozni hozzánk, azt megtehesse.

Szervezetünk fő feladatai közé tartozik az is, hogy Európában megtaláljuk és segítsük a helyi zsidó közösségek eljövendő vezetőit. Alapvető célunk az, hogy ezek a fiatalok jó állampolgárai legyenek hazájuknak, de természetesen jó zsidók is legyenek.

Minden hónapban másutt van ilyen nagyobb rendezvényünk, mint most itt. Az közismert, hogy mi az újévet alapvetően máskor tartjuk, de a jövő hónapban a polgári újesztendőt az osztrák fővárosban, Bécsben búcsúztatjuk. A szilveszteri bulit azért mi sem hagyhatjuk ki. Majd ezt követi egy nagy buli Dublinban.

EREC: Ha jól értem, akkor az Önök szervezte számára fontos, hogy a fiatalokban a zsidó identitást megerősítsék.

Chagai Stern: A válaszom röviden igen, de saját példámon szeretném önnek ezt megmagyarázni. Én Amerikából érkeztem választott új hazámba, Izraelbe szüleimmel együtt. Mi mindannyian cionistának tartjuk magunkat. Magam Izraelből érkeztem Európába, Brüsszelbe. Ott tanultam, és természetesen, mint izraeli fiatal azt érzem, hogy általában nem igazán szeretnek minket a világon. Az antiszemitizmus, az anti-izraelizmus igen elterjedt dolog a világon. Ezért számomra és szerintem nagyon sok fiatal számára is fontos tehát, hogy erősödjön bennünk a zsidóság tudata. Tehát tudnunk kell, hogy zsidók vagyunk. Éreznünk kell, hogy egy szervezet tagjai vagyunk, mert csak így tudjuk kifejezni, hogy önmagunkért harcolunk és nemcsak vallásunkért, hanem azért a tényért, hogy számunkra Izrael az a haza és, hogy megvalósult egy álom – a magyar származású Herzl Tivadar álma – létezik egy önálló, független zsidó ország, Izrael, ami biztosítja minden zsidó számára a világon, hogy ez az Ő hazája.

EREC: Hogyan tartják fenn szervezetüket? Ha valaki szeretne Önökhöz csatlakozni, hogyan teheti ezt meg?

Chagai Stern: Számos szervezet támogat bennünket, de legfőbb támogatónk a 75 esztendős Szochnut. Kapunk támogatást az európai zsidó szervezetektől és az Európai Uniótól is.

Magyarországról eddig 18 ifjúsági szervezeten kívül csatlakozott hozzánk természetesen a MAZSIHISZ is. Mi egy független szervezet vagyunk és szívesen együttműködünk minden zsidó szervezettel.

Ha valaki egyénileg szeretne Magyarországról csatlakozni hozzánk, akkor a legkönnyebben a Szochnut kelet-közép-európai irodájának segítségével teheti ezt meg.

EREC: Köszönjük a beszélgetést.

Breuer Péter BPI

Comments are closed.