Forrás: NOL

Farkas Tímea, 2005. szeptember 23. 00:00

Lakatos Róbert és a Rév ZenekarKép: Hagyományok Háza A Hagyományok Házában ma este hét órától Lakatos Róbert brácsaművész és a Rév Zenekar vadonatúj albumát, a Hajnalodik címűt mutatják be.

Lakatos Róbert pályafutása valóban két áramlat mentén haladt. 1992-től a komáromi Szőttes Kamara együttessel játszik, miközben négy egész estét betöltő táncelőadás zenéjét is elkészíti, majd 2001-ben egy évre a pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes zenei vezetője lett. Közben befejezte a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolát, brácsa szakon. Folyamatosan játszik a Szlovák Nemzeti Filharmonikusoknál. Pályafutásának egyik legemlékezetesebb koncertjét tavaly májusban adta az ENSZ New York-i székházában, amikor is szólistaként lépett fel az Európai Unióba belépő országok tiszteletére rendezett koncerten.

A muzsikus annak alkalmából fogalmazta meg ars poeticáját – amely szerint számára ugyanolyan öröm hajnali nótát hallgatni, mint Isaac Stern előadásában Bach valamelyik szonátáját -, hogy a napokban megjelent a Hajnalodik című lemeze. Az albumon a fél éve alakult Rév Zenekarával játszik. Kiindulási pontjuk a népzene, elsősorban a magyar folkmuzsika. Ezt olykor autentikusan, máskor a dzsesszel ötvözve, megint máskor klasszikus felfogásban játsszák. A hangszerek közül a brácsa viszi a prímet.

Bartók Béla hegedűre írt duójával kezdődik a nyolc tételt felsorakoztató album. Felvidéki és kalotaszegi csárdások, Magyarországon ismert zsidó dallamok, román forgatós, Bartók Este a székelyeknél eredetileg zongorára írt műve, erdélyi és mezőségi páros táncmotívumok szólalnak meg a lemezen.

Comments are closed.