Forrás: Stop!

Lakatos Róbert a Hagyományok Házában koncertezik Időpont: 2005-09-04 16:37:26

Lakatos Róbert és a Rév zenekar szeptember 23-án mutatja be új lemezét a Hagyományok Házában. A repertoárban az autentikus magyar népzenéből, Bartók művekből és magyarországi zsidó dallamokból tevődik össze.

Lakatos Róbert brácsaművész fél éve alakította e lemezen hallható zenekarát. A klasszikus zene mellett a művész másik nagy kedvence a magyar népzene. A mindkét stílusban jártas és elismert muzsikus a következőképpen foglalta össze készülő lemezének apropóját:

Számomra ugyanolyan örömet okoz egy hajnali nóta a híres kalotaszegi prímás Fodor Sándor “Neti” előadásában, mint egy Bach szóló szonáta Isaac Sterntől. Egyszer megkérdezték tőlem, hogy lehet összehasonlítani ezt a két embert, ezt a két műfajt. Noha e hasonlóságot nehéz logikusan megmagyarázni, érezni biztosan lehet. Amikor egy szép muzsikát hallgatok, amely mélyen megérint, akkor csupán másodlagos szempont számomra hogy Bach, Bartók vagy egy kalotaszegi hajnali szólal-e meg.

A készülő lemez kapcsán a művész elmondta, hogy kiindulási pontjuk a népzene, elsősorban a magyar népzene, amelyet játszanak autentikus módon, néhol kicsit dzsesszesen, máshol pedig klasszikus felfogásban. “Mivel brácsás vagyok, így természetes módon az egyik főszereplője a lemeznek ez a hangszer. Kiváló zenésztársaimmal együtt keressük a komolyzene és a népzene közötti átfedéseket, kapcsolódási pontokat, mindezt azonban szeretnénk úgy tenni, hogy az embereknek ne erre kelljen figyelniük, amikor minket hallgatnak, viszont szívből mondhassák: Jaj de szépen muzsikálnak! Ajánlom tehát ezt a lemezt mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a füle erre a zenei kísérletre, és kívánom nekik, hogy annyi örömük legyen a lemez meghallgatásában, amennyi nekünk volt a lemezkészítés során!”

Stop!

Comments are closed.