Forrás: Népszava

Palesztin öngyilkos merénylő tegnap 47 ember sebesülését okozta a Beér-Seva-i autóbusz-állomáson. A merénylet sokkal súlyosabb következményekkel járhatott volna, ha a buszvezető nem fog gyanút és nem akadályozza meg, hogy a rendkívül nehéznek tűnő táskát cipelő utas felszálljon a buszra. Amikor a merénylő észrevette, elindulnak felé a biztonságiak, működésbe hozta a mintegy 10 kilós robbanóanyagot – szerencsére a buszon kívül. Ágy csak a két belbiztonsági sebesült meg súlyosan, a többiek sebesülését könnyűnek minősítik.

A merénylet ismét felszínre hozta a palesztinok közötti ellentéteket. Mahmúd Abbász palesztin elnök azonnal élesen elítélte a merényletet és a fegyvernyugvás megtartására szólított fel minden palesztin szervezetet. Hozzá hasonlóképp cselekedett Szaeb Erakat is, az izraeliekkel egyeztető tárgyalások vezetője. Néhány órával korábban viszont megszólalt Muhammad Def, a Hamász katonai szárnyának hónapok óta bujkáló vezetője. Videoüzenetében kijelentette, hogy az izraeliek távoztak ugyan „a gázai pokolból”, de csakhamar „egész Palesztina pokollá változik számukra” és a harc addig fog tartani, amíg „felszabadul Jeruzsálem, Haifa, Ako, Szafed városa is”. Abbász elnök a hét végén találkozott Efrajim Szneh munkapárti képviselővel és ígéretet tett neki, hogy a januári palesztin választások után a Hamászt csak akkor veszik be a kormányba, ha előzőleg lefegyverzi tagjait és a fegyvereket átadja az egységes palesztin biztonsági erőknek.

Az izraeli kormány tegnap 18 miniszter szavazatával kettő ellenében jóváhagyta a megállapodást Egyiptommal, amely szerint 750, helikopterekkel és páncélosokkal felszerelt egyiptomi határőrt helyeznek a határvonalra Egyiptom és Gáza között. Az egyiptomiak ígéretet tettek, hogy nem fogják fegyverrel ellátni a Palesztin Hatóságot.

Az izraeliek többsége nemcsak a gázai kivonulást és az ottani zsidó települések felszámolását támogatja, hanem e művelet folytatását is. A Jediót Ahronotban közölt felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka véli úgy – 42 százalék ellenében -, hogy ciszjordániai telepítéseket is ki kell üríteni. A megkérdezettek 24 százaléka részesíti előnyben Ariel Saront a miniszterelnöki tisztség betöltésében (a munkáspárti Simon Peresz 16 százalékot kapott, csakúgy, mint Saron ellenlábasa a Likudon belül, Benjamin Netanjahu); de ha Saron nem indulna, 43 százalék szavazna Pereszre, Netanjahura pedig csak 36 százalék.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERET

Vádat emeltek korrupció címén Ariel Saron legidősebb fia ellen. Omri Saront azzal vádolják, hogy fiktív cégeket hozott létre, elrejtendő azokat a törvénytelen, közel másfél millió dollárra rúgó pénzügyi támogatásokat, amelyeket apja 1999-ben a Likud elnökségéért indított választása kampánya során kapott, és amelynek elnyerése után miniszterelnök-jelölt lett. A vádpontok között a választási törvények megsértése, továbbá hamis tanúzás, csalás és okirathamisítás is szerepel.

Comments are closed.