Forrás: Híradó

Olvassa el hazai híreink rövidített változatát!A nap további hírei

FIDESZ: FIZESSÉK KI A PEDAGÓGUSOK 13. HAVI BÉRÉT!

A Fidesz azt várja Magyar Bálint oktatási minisztertől, hogy kezdeményezze a pedagógusok elmaradt 13. havi illetményének kifizetését – jelentette ki Sió László, az ellenzéki párt oktatási műhelyének vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: a kormány 2005-től megszüntette a 13. havi illetményt, helyette 0. havi juttatást vezetett be, így azonban egy havi bért kivett a közalkalmazottak zsebéből.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a számos kistelepülésen iskola- és óvodabezárásokkal, átszervezésekkel indul majd a tanév, mert a kormány döntése miatt idén szeptembertől 10 ezer forintot vesznek el gyermekenként azoktól az intézményektől, amelyekben az osztálylétszám nem ér el egy bizonyos százalékot.

KORMÁNYZATI ÉS FŐVÁROSI SEGÉLYSZÁLLÁTMÁNY INDULT SZÉKELYUDVARHELYRE

Újabb, összesen mintegy 73 millió forint értékű kormányzati és fővárosi segélyszállítmány indult Budapestről az árvíz sújtotta Székelyudvarhelyre vasárnap délután – közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Demszky Gábor főpolgármester és Hoffmann Imre katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes indította útnak a szállítmányt, amely hétfőn délelőtt érkezik meg Székelyudvarhelyre.

AZ MSZP-S ÖNKORMÁNYZATOK SZÉKELYFÖLDI GYERMEKEKET LÁTNAK VENDÉGÜL

Székelyföldi árvízkárosult családok gyermekeit látják vendégül szocialista önkormányzatok a közeljövőben; a párt egymillió forint támogatást is felajánlott a Magyar Vöröskeresztnek az árvíz sújtotta települések lakóinak megsegítésére – közölte az MTI-vel az MSZP karitatív tagozatának ügyvezető elnöke vasárnap.

Hagyó Miklós elmondta: a gyermekek Székelyudvarhelyről, Galambfalváról, Farkaslakáról, Siménfalváról, Korondról, Bikafalváról és Bögözről érkeznek majd Magyarországra.

Mint mondta, Hiller István pártelnök az újabb erdélyi esőzések után ismét felszólította a szocialista önkormányzatokat a segítségnyújtásra, valamint a Magyar Vöröskereszt számlaszámának széleskörű népszerűsítésére.

FIDESZ: AZ MSZP FÉL, HOGY „KORRUPT PRIVATIZÁCIÓKRA DERÜL FÉNY”

A Fidesz szerint az MSZP-ben páni félelem uralkodott el, „hogy kormányváltás után szabálytalan és korrupt privatizációkra derül fény”. Erről Révész Máriusz, a párt szóvivője beszélt az MTI-nek vasárnap.

A Fidesz szóvivője Lendvai Ildikó közleményére reagált, amelyben az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor szombati kijelentéseiről úgy fogalmazott: „a Fidesz elnöke ugyan a fiatalok előtt tartott beszédet, de 50-60 évet visszament az időben, és meghirdette a rendszervisszaváltás, a visszaállamosítás, az állami önkény programját”.

A Fidesz elnöke szombaton Kőszegen azt mondta, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén felülvizsgálja a szabálytalan privatizációs eljárásokat, ahol pedig szabályosan magánosítottak, de korrupció vagy más törvénytelenség érhető nyomon a háttérben, szintén vissza kell venni a rosszul privatizált vagyont.

MEGKEZDŐDÖTT A VIII. ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL

Megkezdődött a VIII. Zsidó Nyári Fesztivál; a programsorozatot a Zsidó Könyvnapokkal egyidejűleg nyitották meg vasárnap Budapesten.

A fesztivál a hagyományok megőrzése mellett, a múltból merítve a jelenhez és a jövőhöz kíván szólni – hangsúlyozta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója az Erzsébet téri ünnepségen.

David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete kiemelte: az esemény tovább erősíti a kapcsolatokat Magyarország és Izrael között.

A zenei, képzőművészeti, filmes, táncművészeti, színházi, gasztronómiai programokat egyaránt magában foglaló fesztivált fővédnökként Glatz Ferenc történész, míg a könyvnapokat Schiffer János főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

Berta István

Comments are closed.