Forrás: NOL

Zalán Eszter, 2005. augusztus 27. 00:00

A Munkapárt feltehetően novemberig kilép a Likuddal kötött nagykoalícióból, mert a gázai kivonulás befejeztével értelmét vesztette ez az egység – érvel az izraeli baloldali párt főtitkára. Ha ez megtörténik, előre hozott választások lesznek Izraelben.

Legkésőbb novemberben fel fogja mondani a nagykoalíciót az izraeli Munkapárt a Likuddal – jelentette ki pénteken a baloldali párt főtitkára. „Elvárom és remélem, hogy november után már nem leszünk tagjai az egységkormánynak” – fogalmazott Eitan Kabel. Mint mondta, pártja csak azért állt Ariel Saron miniszterelnök mellé – akinek saját pártjában meggyengült a támogatottsága -, hogy végre tudja hajtani a gázai övezeti kivonulást. Most, hogy a kivonulás befejeződött, többé nincs szükség részvételükre a kormányban. A Munkapárt kilépése előre hozott választásokat jelentene, mert Saron ezzel elveszítené többségi támogatottságát a parlamentben. A választás időpontjaként 2006 eleje merült fel. A parlamenti ciklus 2006 novemberében zárulna le – emlékeztetett az MTI.

Kabel szerint a párton belül mindenki megérti, hogy minél előbb ki kell lépni a koalícióból, ha a Munkapárt hiteles alternatívaként szeretne szerepelni a választásokon a Likuddal szemben. A főtitkár hozzátette: a párt a kormánnyal együtt dolgozza ki a választások új időpontját.

A nagykoalíció tavaly decemberben született. Az egyezkedést az tette szükségessé, hogy Saron december elsején elvesztette parlamenti többségét, miután kizárta a kormányból legnagyobb partnerét, a költségvetésre nemmel szavazó, világi Sinui pártot és minisztereit.

Saron tanácsadói közül egyébként egyre többen hajlanak arra a véleményre, hogy a miniszterelnöknek jelenlegi pártja, a Likud helyett, a következő parlamenti választásokra új pártot kellene alapítania – írta a Haarec izraeli lap. A kivonulás miatt a jobboldali Likud vezetőinek és szavazóinak többsége elfordult a miniszterelnöktől. Az új párt alapítását tanácsolók úgy érvelnek, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint sokkal jobban áll Saron a választók összessége körében, mint a Likud-szavazók táborában. Egyelőre kicsi az esélye, hogy miniszterelnök-jelölő előválasztásokon legyőzze Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnököt, párton belüli fő riválisát, aki a kivonulás megindítása előtt az utolsó pillanatban – saját magyarázata szerint – tiltakozásul kilépett a Saron-kabinetből. A „Bibi”-nek becézett volt pénzügyminiszternek sem lesz könnyű dolga: a felmérések szerint – sem Saronnal, sem Saron nélkül – nem tudja megverni a Munkapártot.

Új párt bevezetése azonban nehéz feladat: a két párt hagyományosan az izraeli politika sarkkövei. Megfigyelők szerint Saron még nem döntötte el, milyen taktikát követ: jobbra fordul és visszaszerzi a Likud szavazókat, vagy középre húzódik, és a Munkapárttól lopkod szavazatokat. A gond csak az, hogy egyik oldalon sem szeretik, és a kivonulás miatt a telepesek felbőszült szervezetei mindent megtesznek azért, hogy Saron semmilyen párt színeiben se indulhasson.

Comments are closed.