Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 26. 15:40

Az izraeliek többsége támogatná további, palesztin területeken lévő zsidó telepek kiürítését – mutatja egy közvélemény-kutatás, amelynek eredményét a Jediót Ahronót tette közzé.

Az izraeli napilap által ismertetett felmérés eredménye szerint a választók 54 százaléka egyetértene azzal, ha Izrael további ciszjordániai kolóniák kiürítését rendelné el, azzal a fenntartással, hogy a Jeruzsálem melletti, illetve a Ciszjordánia határához közeli nagy tömböknek meg kell maradniuk.

A Gázai övezet teljes egyoldalú kiürítését és négy ciszjordániai telep felszámolását magában foglaló, úgynevezett leválasztási tervet Izrael már nagyrészt végrehajtotta. Ezzel először vonult ki 1967 óta megszállt területekről.

A felmérés szerint a leválasztási tervet pártja, a jobboldali Likud ellenére is végrehajtó Ariel Saron miniszterelnök kapná a legtöbb szavazatot, ha Izraelben a miniszterelnök közvetlen választáson nyerné el megbízatását. Egy ilyen szavazáson 24 százalék adná rá a voksát. Párton belüli riválisát, Benjamin Netanjahut és Simon Pereszt, az ellenzéki Izraeli Munkapárt vezetőjét 16 százalék támogatná.

A Likud-tagok körében mindenesetre csak 35 százalékos Saron népszerűsége, míg Netanjahu 42 százalékuk támogatását élvezi.

A felmérést a választójoggal rendelkező izraeliek 501 fős, reprezentatív mintáján végezték.

(forrás: MTI)

Comments are closed.