Forrás: Népszava

A jeruzsálemi Óvárosban, a Jaffa-kapu közelében ismeretlenek – feltételezhetően arabok – két ortodox zsidó fiatalembert szúrtak hátba – egyikük belehalt sérüléseibe, a másikat súlyos állapotban kórházban ápolják. A támadóknak sikerült elmenekülniük. A rendőrség nagy erőkkel próbálja őket felkutatni.

Túl-Karm menekülttáborában araboknak álcázott izraeli katonák egy kávéházban öt palesztint öltek meg, köztük két 16 éves fiatalt. A katonai szóvivő szerint a palesztinok az Iszlám Dzsihád aktivistái voltak, akik a múltban több merényletet hajtottak végre vagy készítettek elő. A szóvivő tagadta, hogy a túl-karmi akció a „célzott likvidálások” módszerének megújítását jelenti. Mahmúd Abbász palesztin elnök „rendkívül súlyosaknak és a megbékélést veszélyeztető eseménynek” nevezte a túl-karmi eseményeket.

Margaliot észak-izraeli községre Libanonból egy rakétát lőttek ki a Hezbollah emberei, továbbá a gázai övezetből két rakéta csapódott be dél-izraeli területre. A rakéták csekély anyagi károkat okoztak. Megfigyelők nem zárják ki, hogy a támadásokkal a túl-karmi incidenst akarták megtorolni. Izrael az ENSZ-megfigyelők közvetítésével élesen tiltakozott a libanoni kormánynál a Margaliottal szembeni támadás miatt és felszólította a libanoni kormányt, lépjen fel a Hezbollah ellen és fegyverezze le a szélsőséges szervezetet.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök is bírálta Izraelt, mert a hatóságok megadták az első építkezési engedélyt a Jeruzsálemet Male Adumim telepes-várossal összekötő területen. Ha ez a terület beépül, lényegében kettészakad a megszállt ciszjordániai terület és megszűnik az átjárás lehetősége az északi és a déli rész között. A tervet az amerikaiak is ellenzik.

Az építési engedély megadását izraeli politikai hírmagyarázók azzal hozzák összefüggésbe, hogy a gázai kivonulás befejezése után most Ariel Saron miniszterelnök ismét „jobbra kanyarodik”, hogy visszaszerezze pártja, a Likud tagjainak bizalmát és támogatását. E tekintetben Saron szalmája most rosszul áll: a felmérések szerint, ha most tartanának választásokat a Likudban, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök magabiztosan verné Saront. A miniszterelnök abban bízik: ha fokozatosan fény derül arra, hogy a „gázai akció” több tekintetben – többek között Izrael nemzetközi megítélése szempontjából – sikeres volt, pártján belül ismét megnövekszik támogatottsága. Éppen ezért igyekszik minél későbbre kitolni a belső választásokat a Likudban és lehetőleg a parlamenti választásokat is.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.