Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 25. 14:23

Az 1941-42-ben alapított Budapesti Segély- és Mentőbizottság, és főként annak egyik vezetője, Kasztner Rezső tevékenységét követi nyomon Szita Szabolcs történész új könyve, amelynek magyar és angol nyelvű változatát egy időben mutatták be csütörtökön, Budapesten.

A szerző tizenötödik, mintegy hároméves előkészítés után megjelent kötetének címe a Talmud szavait idézi: „Aki egy embert megment – a világot menti meg”.

Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont vezető történésze az intézményben tartott bemutatón Kasztner Rezső tevékenységének ellentmondásosságát hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy könyve szereplőinek voltak gyengeségeik, megingásaik, de végigharcolták, amit terveztek; Kasztner Rezső „képes volt az oroszlánnak fityiszt mutatni”.

Haraszti György történész a kötet érdemének nevezte, hogy tizenkét fejezetében egységbe foglalja mindazt, amit a magyarországi embermentésről tudni lehet.

Méltatta azt is, hogy a sorokból kiderül: annak idején mindenki a németek „játékszere” volt. Ugyanakkor több szubjektivitást hiányolt és szerinte kicsit vázlatos egyes szereplők 1945 utáni sorsának bemutatása.

Elmondta azt is, hogy a könyv angol nyelvű változata kicsit bővebb, mint a magyar, néhány magyar történeti alapfogalomról részletesebb leírást tartalmaz az olvasók számára.

Kasztner Rezső 1906-ben született, 1957-ben egy szélsőséges nacionalista zsidó golyója a háza előtt küldte halálba – ismerteti a kötet, amely magyarul a Corvina Kiadó, angolul a CEU PRESS gondozásában látott napvilágot.

Mint a könyv hátoldalán olvasható, a mentőbizottság vezetői, különösen Kasztner Rezső annak idején tiltakoztak, külföldi követségekkel, személyiségekkel szövetkeztek és megvesztegettek, így próbáltak embereket megmenteni a biztos haláltól.

Hatalmas ellenértékekért ennek révén menekült meg több száz gazdag magyar zsidó: iparmágnások, bankárok, kiváló tudósok, illetve legalább annyi „névtelen ember”.

Kasztner Rezső háború alatti tevékenységét máig viták övezik: többen a nácik odaadó kiszolgálójának, a zsidó népirtás egyik bűnbakjának tartják, míg mások ellenállóként, a zsidóság hős megmentőjeként tisztelik – áll a szövegben.

(MTI)

Comments are closed.