Forrás: Magyar Hírlap

Izrael szeptember közepére teszi teljessé a Gázai övezetből való kivonulást

Megkezdődött a kiürített gázai telepek lerombolása, és a határőrizet biztosításáról is megállapodott már Izrael Egyiptommal. Közben folytatódik a biztonsági kerítés építése is, hiába tiltakoznak ellene a palesztinok.

Izrael szeptember közepére teszi teljessé a Gázai övezetből való kivonulást – jelentette be tegnap a hadsereg rádiójában Saul Mofaz védelmi miniszter. Bár kedden befejeződött a 21 gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó település kiürítése, még hátravan a házak lerombolása, a törmelékek eltakarítása, a katonai létesítmények felszámolása és végül az izraeli katonai egységek kivonása.

A terv második szakaszának végrehajtása, azaz az épületek lerombolása kedden már meg is kezdődött: az izraeliek a Gázai övezetben lévő Dugit településen felrobbantották az első, üresen maradt házakat, s a munkát egész éjjel folytatták. A bontáskor keletkező összes veszélyes anyagot Izraelbe szállítják, a többi törmeléket azonban a palesztinok helyezik el: egy részét felhasználják az új kikötő és lakóházak építésekor – erről James Wolfensohn közel-keleti megbízott közvetítésével állapodtak meg a felek. A kiépített infrastruktúrát azonban az izraeliek érintetlenül adják át a palesztinoknak – emlékeztetett jelentésében a Reuters.

Mofaz egyébként azt is megerősítette, hogy Izrael és Egyiptom megállapodott a gázai határ őrizetének biztosításáról. Ennek értelmében egy 750 fős egyiptomi katonai egység átveszi az izraeli erőktől a határőri feladatokat Egyiptom és a Gázai övezet határvonalán, az úgynevezett Philadelphi úton, és a gázai övezeti parti vizeken is egyiptomi hajók járőröznek majd. A megállapodást Izrael azért szorgalmazta, mert attól tart, hogy az izraeli csapatok távozása után megélénkülne a Gázai övezetbe irányuló fegyver- és robbanóanyag-csempészet. A Haarec szerint az még nem világos, milyen feladatuk lesz a palesztin biztonsági erőknek a határ biztosításában.

Közben az izraeli kormány olyan döntést is hozott, amellyel felháborította a palesztinokat: elrendelte ugyanis újabb palesztin terület kisajátítását a ciszjordániai biztonsági kerítés új szakaszának építéséhez, amely körülvenné a legnagyobb ciszjordániai zsidó települést, a harmincezres Maale Adumimot. Ariel Saron kormányfő már korábban hangsúlyozta, hogy Gáza feladása után Izrael meg akarja erősíteni és egyben bővíti a ciszjordániai telepeket. Az Al-Dzsazíra internetes honlapja palesztin forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Izrael a Gázai övezetnél nagyobb területet sajátít ki Maale Adumim bővítésére. A kisemmizett palesztinok ügyvédje, Mohammed Dahlah közölte, hogy az izraeli katonai hatóságok már értesítették az érintetteket a kisajátításról, ő azonban meg fogja fellebbezni a döntésüket az illetékes izraeli bíróságon. A lépést élesen ellenzi az Egyesült Államok is. Washington szerint a Maale Adumim körüli kerítés építése akadályozza egy életképes palesztin állam létrehozását, mert nehezíti majd az összeköttetést Ciszjordánia északi és déli része között – emlékeztetett jelentésében az AP. George Bush amerikai elnök a kitelepítés után arra figyelmeztetett, hogy vissza kell térni a négyoldalú – az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az EU – által kidolgozott nemzetközi béketervhez. „A következő lépés egy működőképes kormányzat létrehozása kell hogy legyen Gázában” – mondta a szabadságát töltő Bush, és megismételte, hogy Mahmud Abbasz palesztin elnök elkötelezte magát az erőszak megfékezése mellett, mert megértette, hogy a demokrácia összeegyeztethetetlen a terrorizmussal.

mh-összeállítás

Comments are closed.