Forrás: Stop!

Zsidó-cigány kulturális fesztivál Időpont: 2005-08-24 12:56:57

Jud-Rome Fesztivál néven mutatkozik be Magyarországon az augusztus 29-e és szeptember 2-a között bemutatkozó rendezvény, mely együtt kívánja bemutatni a zsidó és cigány kultúrát.

A két népnek van közös történelmi emléke: a holokauszt. Teleki László roma politikai államtitkár szerint az emberiség között legjobban a művészetek és sport eszközével lehet hidat építeni. Ezért vállalta el a fővédnökséget. Ma délelőtt sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezésről.

Lazarovits Ernő, a Mazsihisz külügyi felelőse kifejtette: a roma és zsidó írók, költők, fotóművészek és festők a magyar kultúrát gazdagítják. Ez az első közös fellépés azért is jelentős, mert a holokauszt felszabadulásának 60., a deportálásnak pedig 61. évfordulójára esik.

Teleki László Szent István Szent Imre herceghez intézett intelmeire hivatkozva hangsúlyozta: a kisebbségek ügyét az államnak és a társadalomnak fel kell vállalnia. A kiállítás ötlete ebben a szellemben fogant: a zsidó és roma kisebbség együttesen kívánja megérinteni a többségi társadalmat.

A rendezvény főbb helyszínei a Fészek Művészklub és a Dohány utcai zsinagóga. A Fészekben augusztus 29-én képzőművészeti kiállítás nyitja meg kapuit, a zsinagógában pedig zsidó és cigány hegedűművészek adnak koncertet. Megcsillogtatja virtuóz tehetségét többek között ifj. Kathi Horváth Lajos és Andrea Duka Löwenstein is. 31-én, szintén a Fészekben az autentikus zenét játszó Szilvási Gipsy Band lép fel. Ugyanitt 1-én az Egri János Jazz Együttes ad koncertet, melyen Szőke Nikolett, a 2005 Montreux-i jazz verseny nyertese énekel. A Bihari János Koncert Cigányzenekar előadása hallható. A Fészek Klub műsora ingyenes.

Stop!

4 hozzászólás to “Zsidó-cigány kulturális fesztivál”

 1. sofar

  …asszem, már csak ez hiányzott…

 2. Mari

  és az együttesen megérintett többségi társadalom keblére öleli a kisebbségeket, csak előbb átsétál az emberiség közé épített hídon, hogy aztán együtt gazdagítsák a magyar kultúrát.

 3. mamele

  Ott voltam a koncerten és van róla véleményem. Megtisztelhettek volna bennünket azzal, hogy kitakarítják végre egyszer az életben rendesen a templomot. Újnyi vastagon áll mindenen a por, a WC-ben mocsok van, a lépcsőházak tisztaságának színvonala leírhatatlan. Megtisztelhettek volna minket továbbá azzal is, hogy kihangosítják a koncertet. Élvezhetetlen volt az egész a karzatról. Egyébként pedig egy főiskolai vizsgaelőadás színvonalasabb szokott lenni. Bocsi

 4. sofar

  a műsort konferáló ifj. Boros Mátyás… nem győzte hangsúlyozni, kiemelve a két nép sorsának közös vonásait, s hogy a kultura az a terület, ahol egymásra találhatnak.

  http://kertesz.freeblog.hu/

  Hát, én nem nagyon értem, milyen közös sors az, ami miatt mostanában hirtelen olyan nagyon 1másra kéne találnunk…