Forrás: Népszava

Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap Kairóban találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, majd tájékoztatta az újságírókat, hogy ígéretet kapott Ariel Saron izraeli miniszterelnöktől, hogy október 4-ig Izrael kivonja csapatait Gázából.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy a hadsereg már szeptember 15-ig befejezi a kivonulást – talán csak a gázai övezetet Egyiptomtól elválasztó ún. „Filadelfi vonalon” maradnak tovább izraeli katonák.

Izrael egyébként megegyezésre jutott Egyiptommal a „Filadelfi vonal” ügyében és miután az izraeli kormány és a parlament jóváhagyja, a megegyezést a jövő héten alá is írják. Egyiptom teljesítette Izrael kívánságát és kötelezettséget vállalt, hogy nem szállít fegyvert a palesztin hatóságnak. Ezzel elhárult az utolsó akadály a megegyezés előtt, amelynek értelmében 750 egyiptomi határőrt helyeznek a határvonalra.

Abbász elnök elmondta még, hogy az Izraellel elért megegyezés alapján a palesztinok megkezdik a gázai repülőtér felújítását, de csak nemzetközi megállapodás alapján kezdik el működtetni. Megállapodás született a zsidó telepesek lerombolt házai törmelékének elszállításáról is: eszerint a törmelék 80 százalékát összezúzzák és újrafelhasználására a palesztinok rendelkezésére bocsátják; 20 százalékot a Sinai félszigetre szállítanak; a veszélyes anyagokat, mint az azbeszt, Izrael fogja a maga területére szállítani. Az egész akció 60 millió dollárba kerül.

A 21 gázai és négy ciszjordániai zsidó település felszámolását az izraeli közvélemény többsége mint Saron győzelmét és a telepesek tanácsának vereségét ítéli meg. A telepesek vezetői szerint sokkal többről volt szó, mint a települések felszámolásáról és máris készülnek a következő ütközetre. Mint egyik fő ideológusuk, Jiszrael Rozen rabbi kifejtette, „kultúrháború folyik”, mégpedig „a nemzethű vallásos hívők és a liberális demokrácia vallásának hívői között”. Élesedik a harc Likud párton belül is. A Benjamin Netanjahu volt kormányfőhöz közelálló körök által közzétett adatok szerint, a párt vezetéséért vívott harcban még mindig Netanjahu vezet Saron előtt. Netanjahu hívei haragosan reagáltak Cahi Hanegbi miniszter, a Likud-központ elnöke határozatára, amelyben későbbre halasztotta azt az ülést, amelyen új belső választások megtartásáról kellett volna dönteni. Megfigyelők szerint, minél későbbre halasztják a döntést és minél inkább nyilvánvalóvá válik a gázai kivonulás sikere, annál inkább javulnak Saron győzelmi esélyei a Likudban.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.