Forrás: NOL

Szeptember közepére fejezik be az evkuálást

Népszabadság Online, 2005. augusztus 24. 09:00

Izrael szeptember közepére teszi teljessé a Gázai övezetből való kivonulást. A hadsereg hozzálátott az elhagyott házak, vallási és egyéb épületek teljes lerombolásához.

A huszonegy gázai és a négy ciszjordániai zsidó telep kiürítése után Izrael még kedd este hozzálátott a kivonulási terv második szakaszához, azaz az elhagyott házak, vallási és egyéb épületek teljes lerombolásához.

A Gázai övezetben lévő Dugit településen a késő esti órákban számos robbanás volt hallható – közölték palesztin források. Az idézett források szerint Izrael megkezdte az első, üresen maradt házak felrobbantását. Az izraeli biztonsági erők kedden fejezték be a szóban forgó zsidó telepek lakosainak kényszerkitelepítését, s mindez megfigyelők szerint a tervezettnél jóval gyorsabban történt. Palesztin közlés szerint Dugitban egész éjszaka folyik az épületek felrobbantása. A terv második szakaszát Izrael tíz nap alatt akarja végrehajtani.

Szeptember közepére fejezik be az evakuálást

Izrael szeptember közepére teszi teljessé a Gázai övezetből való kivonulást – jelentette be szerdán a hadsereg rádiójában Saul Mofaz védelmi miniszter.

Bár kedden befejeződött a 21 gázai övezeti és négy kijelölt ciszjordániai zsidó település kiürítése, de hátra van még a házak lerombolása, a törmelékek eltakarítása, a katonai létesítmények felszámolása és végül az izraeli katonai egységek kivonása.

Mofaz egyúttal megerősítette, hogy Izrael és Egyiptom megállapodott arról, hogy egy 750 fős egyiptomi katonai egység átveszi az izraeli erőktől a határőri feladatokat Egyiptom és a Gázai övezet határvonalán, az úgynevezett Philadelphi úton. A megállapodást Izrael azért szorgalmazta, mert attól tart, hogy az izraeli csapatok távozása után megélénkülne a Gázai övezetbe irányuló fegyver- és robbanóanyag-csempészet.

Ugyanígy nyilatkozott Dan Haluc, az izraeli hadsereg főparancsnoka is még kedden a ciszjordániai Homesben tartott sajtókonferencián. Az ultranacionalista tüntetők által megszállt kolóniát kedden sikerült kiürítenie az izraeli fegyveres erőknek.

Az izraeli védelmi miniszter az interjúban felvetette, hogy „szünetet” kellene tartani, mielőtt hozzálátnak további, illegális ciszjordániai települések felszámolásához, amire Izrael több ízben kötelezettséget vállalt az Egyesült Államok nyomására. Mofaz emlékeztetett arra, hogy amikor a kormány előterjesztette a palesztinoktól való „elszakadás” – 21 gázai övezeti és négy ciszjordániai telep kiürítésére vonatkozó – tervét, leszögezték: ezt a műveletet nem szabad összekötni az illegális kolóniák ügyével.

Az izraeli kabinet március elején döntött úgy, hogy felszámol 24 olyan, illegális ciszjordániai zsidó telepet, amelyeket Ariel Saron 2001. márciusi beiktatása óta hoztak létre. A korábban kialakított 81 engedély nélküli település sorsáról később döntenek. A ciszjordániai kiürítések folytatása azonban erősen függ az izraeli belpolitikai helyzet alakulásától is.

Netanjahu népszerűbb

A Háárec című tekintélyes izraeli lapban szerdán közzétett közvélemény-kutatás szerint a Gázai övezetből való kivonulást ellenző és ezért a kormányból kilépett Benjamin Netanjahu volt pénzügyminiszter 47 százalékot kapna Ariel Saron miniszterelnök 30 százalékával szemben, ha most tartanák a kormányzó Likud pártban a kormányfő-jelölt választását. (MTI)

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51