Forrás: Magyar Hírlap

Jóval a határidő előtt, egy hét alatt végrehajtotta Izrael az összes gázai és a négy ciszjordániai zsidó telep kiürítését.

Izrael tegnap befejezte az összes gázai és négy ciszjordániai zsidó telep kiürítését, az akció pontosan egy hétig tartott. A terv végrehajtása eddig nem csökkentette Ariel Saron kormányfő népszerűségét.

Jóval a határidő előtt, egy hét alatt végrehajtotta Izrael az összes gázai és a négy ciszjordániai zsidó telep kiürítését. Bár a telepesek több helyen is ellenálltak, erőt csak ritkán kellett alkalmazni – emlékeztetett a Reuters.

Utoljára két szélsőségesek lakta ciszjordániai település – Szanur és Homes – lakóinak evakuálása maradt. Utóbbi telep volt az ellenállás utolsó gócpontja: a helyi vallási iskolában, a jesivában negyvenen barikádozták el magukat. Az egyik házban pedig húsz fiatal lány vette be magát, és foggal-körömmel ellenálltak a katonáknak. Egyikük kivonszolásához nem kevesebb mint kilenc katonalány kellett – írta szemtanúkra hivatkozva internetes oldalán a Haarec. Egy telepes le akart szúrni egy katonát, őt letartóztatták. A biztonsági erők öt tagja sérült meg könnyebben Homesban, egyiküket kő találta el.

A tiltakozók egyébként minden kezük ügyébe akadó tárggyal: festékkel, ketchupos tubusokkal, liszttel és főzőolajjal is dobálták-fröcskölték a katonákat.

Szanurban az ellenállók a brit rendőrség egykori erődítményének tetejét foglalták el, ahonnan konténerekkel szállították el őket, akárcsak a gázai Kfar Daromból. Vezetőjük, Dov Lior rabbi hagyta el utolsónak a tetőt, kezében egy tóratekerccsel – írta angol nyelvű internetes kiadásában a Jediot Ahronot. Az egyik telepes – egy nő – itt is megpróbált megkéselni egy katonalányt, aki könnyebben megsebesült. A tettest letartóztatták. A lap egyik munkatársa is az egyik konténerben volt húsz határrendőr mellett. Ő számolt be arról, hogy a biztonsági erők először a politikusokat – közöttük Arie Eldad parlamenti képviselőt – elválasztották a többi tüntetőtől.

Az AP jelentése szerint tízezer katonát mozgósítottak Szanur és Homes kiürítésére. A két telepen összesen ezerhatszáz tiltakozó gyűlt össze, a többségük azonban nem ott élt. A másik két ciszjordánia telep – Ganim és Kadim – lakói ellenállás nélkül elhagyták otthonukat. Az utóbbi telep lerombolása tegnap délután már be is fejeződött, s az előbbi megsemmisítését is megkezdték a hadsereg buldózerei.

A telepesek eredetileg abban reménykedtek, hogy több százezres tüntetésekkel meg tudják akadályozni Saron tervének végrehajtását. Nem sikerült azonban maguk mellé állítani az izraeli társadalmat, és a kivonulási terv a jelek szerint minden ellentmondásossága ellenére sem ártott Ariel Saron kormányfő népszerűségének. Az izraeli 10-es csatorna felmérésből kiderült, hogy Saron megelőzi Benjamin Netanjahu volt pénzügyminisztert pártja, a Likud szavazóinak körében: a kormányfőt a megkérdezettek 36, fő ellenlábasát 28 százaléka támogatja. Ugyanez a televíziós csatorna augusztus 10-én is készített egy hasonló felmérést, akkor Netanjahu a voksok 42 százalékával vezetett Saron 27 százalékával szemben.

Nagy pofon ez Netanjahunak, aki éppen a gázai kivonulási terv miatt mondott le posztjáról. A politikus és munkatársai első reagálásukban igyekeztek is kisebbíteni a felmérés jelentőségét – írta a Haarec. Arra hivatkoztak, hogy ez csupán egy a felmérések közül.

mh-összeállítás

Comments are closed.