Forrás: Magyar Rádió

Az erőszakos kitelepítés nyomában a munkagépek járnak, hiszen lerombolják az üresen hagyott házakat. A kitelepítéssel egyet nem értők zavarkeltései immár nem a Gázai övezetben vannak.

Hétfőn a Gázai övezet utolsó izraeli telepes falvát is kiürítik a biztonsági erők. A buldózerek elkezdték lerombolni több falu házait. A hatalmas munkagépek néhány perc alatt végeznek egy-egy utcával. Több mint 200 buldózert vittek az övezetbe, amik a lerombolt épületek anyagát egy-másfél méter magasan elegyengetik. A romok későbbi sorsa egyelőre bizonytalan. Izrael építőanyagként átadná a Palesztin Hatóságnak, de eddig még nem sikerült megegyezni a kérdésben. Ha nem születik megállapodás, akkor a nemzetközi törvények értelmében Izraelnek ki kell szállítani minden maradványt az övezetből.

Közben a kitelepülés elleni harcok súlypontja már átkerült Észak-Ciszjordániába, ahol a négy telepes faluból kettőt önként elhagytak a lakók. A másik kettőbe viszont mintegy 2100 tiltakozó költözött be a telepesek mellé és helyére. A hadsereg ezt a két települést, Sanurt és Homesht is fel akarja számolni a hét végéig.

Itt, Észak-Ciszjordániában vasárnap egy egyenruhások és tiltakozók közti összecsapásban megsérült hét ember és Molotov-koktélt dobtak egy katonai dzsipre, de a sofőrnek sikerült időben kimenekülnie. A vezérkari főnök azt nyilatkozta, hogy szerinte Gázánál nehezebb lesz ennek a két falunak a kitelepítése. Ugyanis a hírek szerint a tiltakozók fegyvereket birtokolnak és házi lövedékeket gyártanak.

Vasárnap a karhatalmi egységek elfogtak 200 szélsőségest, akik megpróbáltak bejutni a szintén zárt katonai övezetté nyilvánított észak-ciszjordániai részekre.

Várják a külföldi befektetőket az újjáépítéshez

A történelem során a Gázai övezet nagy jövésmenésnek adott otthont. A mostani kivonulás-bevonulás minden bizonnyal csak egy a tucatnyi lakosságcsere közül. Mindenesetre befektetőkre, vállalkozókra biztosan szükség lesz az újjáépítésnél.

Tekintettel arra, hogy továbbra is Izrael ellenőrzi a Gázai övezet légterét, szárazföldi és vízi határait, még korai arról beszélni, hogy a magyar befektetők mikor kopoghatnak az övezet kapuján – nyilatkozta a Magyar Rádiónak a Palesztin Hatóság nemzetgazdasági minisztere, majd hozzátette: a palesztinok oldaláról már most sincs akadálya a külföldi befektetéseknek. Egy sor kedvező jogszabály már a rendelkezésre áll, például a kedvező adórendszerről, arról, hogy lehetőséget adnak a külföldi vállalkozásoknak 100 százalékos külföldi tulajdonban történő működtetésére, de gondoltak már például arra is, hogy a vállalkozások által megtermelt profit az anyaországba akadálytalanul áramolhasson vissza. A kettős adóztatás elkerülése érdekében a Palesztin Hatóság illetékesei készek az érintett országok hatóságaival való érdemi tárgyalásokra.

Remélve, hogy a nemzetközi közösség nyomására a palesztin gazdaságot bénító izraeli akadályok rövidesen megszűnnek, a Palesztin Hatóság nemzetgazdasági minisztere a külföldi befektetők számára november második felére konferenciát szervez, amelyre természetesen a magyar befektetőket is várják majd.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), Marosi Antal

Comments are closed.