Forrás: Magyar Hírlap

Gázában 18, Ciszjordániában két telepet ürítettek ki tegnapig

A szombati szünnap után az utolsó gázai övezeti telepek kiürítését kezdték meg tegnap az izraeli hatóságok. A Hamasz szélsőséges palesztin szervezet közben már a többi megszállt terület felszabadításáért készül harcba szállni.

Gázában 18, Ciszjordániában két telepet ürítettek ki tegnapig, a szétválasztási terv végrehajtásával – azaz a még hátralévő öt telep evakuálásával – pedig valószínűleg a határidő előtt végeznek az izraeli katonák. Tegnap égő barikádok megkerülésével jutottak csak be a gázai Katifba, ahol ugyanaz a rendőrparancsnok, Meir Ben Jishaj vezényelte le a kiürítést, aki a Neve Dekalim telep zsinagógájánál a mostanihoz hasonló türelmes taktikával próbálta leszerelni csütörtökön az ott összegyűlt csaknem kétezer radikális telepes ellenállását. Később már együtt imádkoztak az izraeli katonák a telepesekkel, mielőtt elhagyták a legnagyobb zsidó telepet, Gus Katifot.

Miután a Gázai övezet a világ egyik legsűrűbben lakott területe, az ott élő mintegy 1,4 millió palesztin örömmel fogadja az újabb földterületeket. A nyüzsgő palesztin nyomornegyedekben szavaló- és rajzversenyeket tartottak a 38 éve tartó izraeli megszállás végének megünneplésére. A Palesztin Hatóság rendeletet adott ki, amelynek értelmében a kiürített területek felett átveszi az ellenőrzést, az elhagyott telepeken pedig több ezer palesztin rendőr és katona járőrözött, hogy megakadályozza az önkényes földfoglalásokat. Izraeli illetékesek szerint a kiürített telepek házainak lerombolása két hónapig is elhúzódhat, az újjáépítés kiadásai azonban már a palesztinokat aggasztják. A következő három évben ugyanis mintegy hárommilliárd dolláros nemzetközi támogatás szükséges az övezetben keletkezett károk helyreállításához.

Mindeközben a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet ismét hangsúlyozta, hogy Gáza kiürítése után is folytatni akarja a fegyveres harcot Izrael ellen. „Gáza nem Palesztina” – indokolta a további ellenállás szükségességét a Hamasz egyik álarcos szóvivője egy sajtótájékoztatón. Ennek megfelelően Jeruzsálem és Ciszjordánia kiürítéséig folytatják az ellenállást. A palesztinok egy része meg van győződve arról, hogy az intifáda eredményeként vonult vissza Izrael Gázából, ezért nem kizárt, hogy az eddigiekhez hasonló terroristaeszközöket alkalmazzák majd Ciszjordánia kiürítése érdekében is.

A kivonulás várható következményeit az MTI által megkérdezett izraeli elemzők egymásnak homlokegyenest ellenkezően értékelik. A béketárgyalásokhoz való visszatérést pártolók szerint a palesztin fél – beleértve a Hamaszt is – kihasználja a kínálkozó lehetőséget, betartja majd a tűzszünetet, s mindent elkövet annak bizonyítására, hogy képes a kormányzásra. Az izraeli elemzők másik része borúlátó, mivel történelmileg feloldhatatlannak tartja Izrael és az őt körülölelő arab világ ellentétét, s nem lát esélyt arra, hogy a Hamasz a januári palesztin választások után is életben tartsa a tűzszünetet. Ők azzal számolnak, hogy a Kasszám rakétákkal elkövetett támadások a jövőben még közelebbről fenyegetik majd az izraeli településeket, s immár több nagyváros, valamint a tel-aviv-i repülőtér is a palesztin rakéták hatótávolságán belülre kerül. Ha ez bekövetkezik – mondják -, akkor Izrael visszafoglalja a kiürített gázai és ciszjordániai telepeket. Attól is tartanak, hogy radikalizálódni fognak a zsidó vallásos nacionalista mozgalmak, szakadék alakulhat ki az izraeli társadalom vallásos és világi része között. Az egyik palesztin elemző szerint elképzelhető, hogy az izraeli-palesztin konfliktus egésze hosszabb távon vallási jelleget ölt, kölcsönös terrorcselekményekkel fenyegetve a térség nagy vallásainak szent helyeit, elsősorban is Jeruzsálemet.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök egyébként szeptember közepén az ENSZ közgyűlésének ülésén ismerteti álláspontját a gázai kivonulás után kialakult helyzetről. Benjamin Netanjahu volt kormányfő 1998-ban megtartott beszéde óta ez lenne az első izraeli kormányfői felszólalás az izraeli politikához kritikusan hozzáálló világszervezet közgyűlése előtt.

mh-összeállítás

Comments are closed.