Forrás: NOL

Ma kezdődik négy ciszjordániai telep kiürítése – a hadsereg ellenállásra számít

Hírösszefoglalónk, 2005. augusztus 23. 00:00

Egy idős palesztin figyeli, ahogy az izraeli hadsereg lerombolja a kivonult zsidók házait Morag településen Az utolsó zsidó telepesekkel megtömött buszok is elhagyták tegnap a Gázai övezetet. Az izraeli haderő a Netzarim településen maradt mind az 500 lakost kitelepítette. Az utolsó, 21. településre, Netzarimba behatolt izraeli katonák nem ütköztek ellenállásba. Netzarim volt az első települések egyike, amelyeket az 1967-es hatnapos háború után létrehoztak a Gázai övezetben. Kiürítésével közel negyvenévi megszállás ért véget. Netzarimban – hasonlóan a többi telephez – a helyiek átokzuhataggal fogadták a katonákat és a rendőröket. Tettlegességre, barikádok emelésére nem került sor. A lakosok beleegyeztek abba, hogy békésen távozzanak miután a katonákkal közösen imádkoztak. A telepesek leemelték a hétágú gyertyatartót a település zsinagógájának tetejéről.

Ariel Saron kormányfő elszakadási tervének második fázisában ma megkezdődik négy ciszjordániai telep kiürítése és visszaadása a palesztinoknak.

Az izraeli hatóságok ma megkezdik a ciszjordániai Homes és Szanur telepek felszámolását. A másik két telepet már elhagyták a lakók. Katonai források kétezer szélsőséges zsidó ellenállására számítanak.

Véget ért az Izraellel szemben folytatott szent háború, a dzsihád, most a gazdaság felélesztésének, a törvényesség megteremtésének időszaka következik, amikor tárgyalni kell Izraellel a tartós béke megteremtéséről – nyilatkozta tegnap Mahmud Abbasz palesztin elnök. Miközben a palesztin csoportok Izrael hadseregének gázai kivonulását saját harcuk győzelmeként értékelik, Abbasz arról kívánja meggyőzni honfitársait, hogy a békés párbeszéd vezet a palesztin államisághoz. A Hamasz szélsőséges palesztin szervezet szerint ugyanakkor az izraeli kivonulás azt mutatja, hogy folytatni kell a 2000-ben a megszállás ellen meghirdetett felkelést.

Saron a hét végén hangsúlyozta: Ciszjordániából nem lesz egyoldalú kivonulás. A területen Izrael bővíti a nagyobb településfürtöket. A Jerusalem Post lapban Saron azt mondta a ciszjordániai telepekről: „Építeni fogok.” Mint a kormányfő az interjúban hangsúlyozta: további kiürítés csak a palesztinokkal kötött megállapodás után jöhet.

Sértetlenül kiszabadult hétfőn Mohamed Ouathi, a France 3 francia televíziós csatorna hangtechnikusa, akit palesztin fegyveresek raboltak el augusztus 15-én Gázában. A Népi Ellenállási Bizottság jelentette be az algériai származású francia hangtechnikus szabadon engedését. Arról nem tett említést, kik voltak a férfi elrablói. Ouathi a gázai rendőr-főkapitányságon nyilatkozott, de csak annyit árult el, hogy jól van, elrablóiról ő sem beszélt.

Comments are closed.