Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. augusztus 22. 00:00

Pajzsokkal védik magukat az izraeli katonák a telepesek támadásai ellenKép: REUTERS – Goran Tomasevic Több száz izraeli katona nyomult be Katif településre tegnap, miután egy buldózer áttörte a telepesek által felállított barikádot a telep bejáratánál. Ezzel a szombati szünet után megkezdődött a maradék néhány zsidó telep erőszakos evakuálása is a gázai övezetben. A kiürítés gyors üteme még a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta. Korábban – palesztin és szélsőséges izraeli támadásokra számítva – három hétre tervezték a kiürítést. Eközben az izraeli kormány végső jóváhagyásával nyugtázta (a ciszjordániai néggyel együtt) az utolsó hét település kiürítését.

Katif mellett még Atzmona, és Szlav településekre érkeztek meg a katonák tegnap. Utóbbiból majdnem minden telepes elköltözött már. A három telep kiürítésével befejeződik a legnagyobb településtömb, Gus Katif evakuálása. Hétfőre marad a Netzarim nevű Gáza városhoz közel lévő, elszigetelt telep felszámolása. Összesen még ezren lehetnek a településeken. A palesztinokkal kötött egyezség értelmében Izrael ugyancsak ma kezdi meg teljes erővel a zsidó házak lerombolását. A hadsereg eközben többméteres árkokat ásott az elhagyott zsidó telepek köré, hogy megakadályozzák a palesztin fosztogatók bejutását. A telepesek 85 százaléka már elhagyta az övezetet, ám az ellenállást az Izrael többi részéről érkező szélsőségesek erősítették.

A héten kiürítésre kerülő négy ciszjordánia telepből kettőt teljesen – saját jószántukból – elhagytak a telepesek. Szanur és Homes telepeknél azonban kemény ellenállásra számítanak az izraeli erők. A két ciszjordániai település lakosainak vallási meggyőződése még szélsőségesebb hévvel köti őket a megszállt területekhez, mint például a gázai övezetben található Kfar Daromban, ahol a múlt héten a legkomolyabb ellenállással szembesültek a katonák. Emellett a hírek szerint több száz radikális jobboldali költözött Szanurba az elmúlt hetekben, hogy támogassa a telepeseket.

A kormány ülésén tegnap Ariel Saron miniszterelnök huligánoknak nevezte a gázai övezetben erőszakosan ellenállókat. Keddre a már evakuált – és egyelőre otthon nélkül maradt, jeruzsálemi szállodákban élők – telepesek tüntetést szerveznek a Siratófalnál. A kivonulás elmaradásában bízó telepesek egy része semmilyen kormány által felajánlott ideiglenes szállásra nem jelentkezett be, és nem is kerestek új otthont. Ágy az ő elszállásolásuk egyelőre nem megoldott.

Mahmud Abbasz palesztin elnök a hétvégén vázolta az övezetre vonatkozó terveit: Netzarim nevű település Gáza város kikötőjének része lesz, és hogy több ezer lakóházat tervez Morag település helyén. Abbasz szerint az egyéni földkérelmekről a bíróságok fognak dönteni. A Hamasz eközben közölte: tovább folytatja harcát Izrael ellen. „Gáza nem Palesztina” – jelentette ki a szélsőséges szervezet Gáza városában. A palesztin elnök bizottságot hozott létre, hogy a Gázában működő palesztin politikai csoportok együttműködjenek a hatalomátvétel során. A Hamasz- és az Abbasz-féle Fatah erőpróbája lesz Gáza kormányzása.

A palesztin elnök azt is bejelentette, hogy az eddig halogatott palesztin törvényhozási választásokat január 25-én tartják meg. A választások eredetileg júliusra voltak kiírva, de Abbasz a kivonulás utánra halasztotta a voksolást. Abbasz a kivonulásból akar magának politikai tőkét kovácsolni, hogy megerősítse pártját a Hamasszal szemben. A szélsőséges szervezet ugyanis meglepően jól szerepelt a nemrég megtartott önkormányzati választásokon. „A telepesek távozása a mi népünk türelmének, áldozatainak és bölcsességének eredménye” – mondta az elnök Gáza városában.

Ariel Saron beszédet mond az ENSZ közgyűlésének megnyitásán, szeptember közepén. Az izraeli kormányfő arra fogja használni az alkalmat, hogy meggyőzze a világot: a kivonulás nagy áldozat, és komoly előrelépés, és most a palesztinokon múlik a békefolyamat beindítása, a béke megteremtése. A palesztinok azzal fognak érvelni – feltehetően Mahmud Abbasz elnökkel az élen – hogy mivel Izrael továbbra is felügyelete alatt tartja a gázai övezet vízi és légi határait, a kivonulás nem teljes, és jelentősége sem sorsdöntő. Arról szeretnék majd meggyőzni a világ képviselőit, hogy Izrael jó szándéka csak akkor hihető, ha befagyasztja a nagyobb ciszjordániai zsidó telepek terjeszkedését. Saron megpróbálja elérni, hogy a Biztonsági Tanács határozatban elismerje a kivonulást.

Comments are closed.