Forrás: NOL

Tibori Szabó Zoltán, 2005. augusztus 22. 00:00

A romániai holokausztot tanulmányozó intézet létrehozásáról döntött nemrég a bukaresti kormány. A kormányhatározat értelmében a művelődési és vallásügyi tárcának alárendelt intézet 30 munkatárssal működik, akik közül 15 tudományos kutatással foglalkozik.

Az intézetet a költségvetésből finanszírozzák, és fő tevékenysége a romániai holokauszt kutatása és elemzése, az ezzel kapcsolatos hazai és külföldi dokumentumok és kiadványok egybegyűjtése, megőrzése és feldolgozása lesz. Az intézet hatáskörébe tartozik majd a romániai holokauszt ismertetését szolgáló visszaemlékezések, tanulmányok, könyvek, dokumentumgyűjtemények és albumok publikálása, valamint tudományos ülésszakok rendezése. Az intézet egyben szakvéleményezi majd az egykori romániai zsidó közösségek hagyatékának megőrzését célzó munkálatokat, és részt vállal a romániai Holokauszt Emlékmúzeum létrehozásának tevékenységében.

Románia tavaly a Nobel-díjas Elie Wiesel által vezetett, tudósokból álló bizottságot kérte fel a területén lezajlott holokausztról szóló tanulmány elkészítésére. A bizottság tavaly őszszel mutatta be összefoglaló tanulmányát, amelyet azóta a román államelnöki hivatal honlapján lehet olvasni, s amelynek könyv formában történő kiadása folyamatban van. A most létrehozott intézetre, illetve a létrehozandó emlékmúzeumra szintén a Wiesel-bizottság tett javaslatot, csakúgy mint a holokauszt-emléknap kijelölésére, illetve a vészkorszak iskolai és egyetemi oktatására vonatkozóan.

A bukaresti intézettel és emlékmúzeummal párhuzamosan, civil társadalmi összefogással kívánják a szilágysomlyói zsinagóga épületét Észak-Erdély Holokauszt Emlékmúzeumává, illetve multikulturális központtá alakítani. Az épület felújításának munkálatait a tervek szerint szeptember 11-én kezdik meg ünnepélyes keretek között.

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51