Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 19. 08:17

Befejezték az izraeli biztonsági erők péntekre virradóra a kényszerkilakoltatásnak leginkább ellenálló két gázai övezeti zsidó telep, Kfar-Darom és Neve Dekalím kiürítését – jelentette be az izraeli hadsereg.

Izrael eddig 18-at ürített ki a gázai övezeti zsidó telepek közül. Az Ariel Saron izraeli miniszterelnök nevével szorosan összefonódó kivonulási – hivatalos szóhasználat szerint szétválasztási – terv értelmében Izrael felszámolja mind a 21 gázai övezeti zsidó kolóniát, valamint négy kijelölt ciszjordániai telepet, és átadja ezek területét a palesztinoknak.

A kijelölt négy ciszjordániai telep közül kettőben, Szanurban és Homesben jövő kedden kezdik meg az ellenszegülők erőszakos kitelepítését, miután Gázában (a tervek szerint hétfőn) befejeződik a kiürítés művelete – közölték izraeli biztonsági forrásból. Ciszjordániában Ganímot és Kadímot már e hét hétfőjén kiürítették, így Szanur és Homes marad utoljára. Mindkettőt a Saron-tervvel szembeszegülők kemény magjának fellegváraként tartják számon.

Gadid zsidó telepen több tucat tiltakozót távolítottak el a zsinagógából, illetve az épület tetejéről. A tüntetők többsége nem helybeli lakos volt, hanem Izrael és Ciszjordánia területéről érkezett ultranacionalista. A telepre behatoló katonáknak égő barikádokon kellett áttörniük, de a továbbiakban nem ütköztek erőszakos ellenállásba.

A hadsereg megkezdte a telepesek házainak lerombolását a Gázai övezet déli részén fekvő apró Kerem Acmóna telepen – közölte a védelmi minisztérium szóvivője. Letaroltak több üres épületet a már szerdán kiürített telepen. Darukkal felemeltek, majd elszállítottak több betonkonténert, amelyek óvóhely gyanánt szolgáltak korábban a telep lakosainak palesztin radikálisok rakéta- és aknavetős támadásaival szemben.

Izrael vállalta, hogy mind a 21 kiürítendő gázai övezeti telepen lerombolja a házakat, szabaddá téve a terepet a palesztinok számára, akik emeletes lakóépületeket akarnak emelni a többnyire földszintes, kertes családi házak helyén.

Izraeli tisztségviselők valamivel korábban már beszámoltak a Gázai övezetben található legnagyobb és az egyik leginkább ellenálló zsidó telepnek számító Neve Dekalim kolónia kiürítéséről.Az al-Dzsazíra és az al-Arabíja is követi az eseményeket

Nagy figyelmet szentel a gázai övezeti zsidó telepek felszámolásának a két nagy arab műholdas tévécsatorna, az al-Dzsazíra és az al-Arabíja, gyakorta helyszíni közvetítésekkel tarkított terjedelmes híradásokban tájékoztatva nézőiket a „történelmi jelentőségű” eseményről. A gázai kivonulás fejleményei napok óta minden más témát háttérbe szorítanak a két csatorna műsorfolyamában.

A „történelmi jelentőségű” esemény alkalmából mindkét csatorna megerősítette a palesztin területeken működő forgatócsoportjait, amelyek gyakran párhuzamosan jelentkeznek be a képernyőre a Gázai övezet különböző részeiből. A katari székhelyű al-Dzsazíra exkluzív interjút is sugárzott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Saul Mofaz palesztin védelmi miniszterrel. Mofaz a szerdán bemutatott interjúban több ízben is azt hangoztatta, hogy az izraeli kivonulást követően javítani kell a Gázai övezet gazdasági helyzetén.

Az al-Dzsazíra híradásainak élén szerdán a ciszjordániai zsidó telepes által megölt négy palesztin halála szerepelt, míg az al-Arabíja „Gáza felszabadulása” címmel sugárzott műsoraiban változatlanul a zsidó telepek kiürítésére és az övezet közel négy évtizedes izraeli megszállása beszüntetésére összpontosította figyelmét.

A gázai Neve Dakalím kísértetváros lett

Kísértetvárosra hasonlított péntek reggel a Gázai övezetben lévő Neve Dekalím zsidó telep, amelyet az előző nap estéjéig ürítettek ki az izraeli katonák és rendőrök. A kolónián az 500-ból már csak 20 család maradt, de ők is a hadsereg engedélyével, hogy összeszedjék holmijukat. Hivatalos közlések szerint a telepeken már csak az eredeti lakosság 20 százaléka tartózkodik.

Az izraeli egységek pénteken a Neve Dekalímhoz közeli Gadid kolóniát célozzák meg, és hurcolják el a kormány evakuálási utasításának ellenszegülő zsidókat. Szombaton a katonák és rendőrök pihennek, majd vasárnap Katif, Acmona és Necarim kolóniáról, valamint három északgázai, gyakorlatilag már kiürített kisebb telepről távolítják el a még ott maradt helybelieket. Ezt követően kiürítik az Ciszjordánia északi részén lévő négy zsidó kolóniát is. Várhatóan keddre vagy szerdára befejezik a teljes evakuálási folyamatot.

(MTI)

Comments are closed.