Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli rendőrség 500 gázai zsidó telepest vett őrizetbe hajnalban, mert megpróbáltak behatolni egy kiürítésre ítélt kolónia területére. A rendfenntartók és a telepesek közötti összecsapásokban egy izraeli katonatiszt megsebesült.

Közben Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy a palesztinokat csak egy hónappal a kiürítés után engedik be a Gázai-övezeti telepekre. Reggelig az ott élő 1500 izraeli családból 600 elhagyta lakóhelyét, 400 család azonban változatlanul hallani sem akar arról, hogy elköltözzön. Éjféltől az izraeli hatóságok már erőszakkal távolítják el azokat, akik addig nem távoznak önként.

Néhány településen rengeteg fiatal beszivárgó csatlakozott az utóbbi hetekben a helyiekhez, akik sokkal radikálisabban buzdítanak az ellenállásra, mint az őslakosok. Ők jelentik az igazi gondot a haderők számára, mivel kevés a veszteni valójuk. Nem rendelkeznek ingatlanokkal a településeken, úgyhogy eleve nem számíthatnak kártérítésre, aminek összege nagyban lecsökken, ha valaki nem önszántából távozik.

Egy különleges műszaki egység reggel eltávolította a legnagyobb gázai falu hatalmas vaskapuját és így mostantól nehezebb lesz a tiltakozóknak megakadályozni a rendőrök és a katonák bejutását. Az izraeli hadsereg illetékesei bejelentették, hogy szerintük tíz nap alatt sikerül majd a kitelepítés és mindezt már az első nap után, az erőket felmérve, azok ismeretében közölték.

Közben Gáza útjain megjelentek a hatalmas munkagépek és buldózerek is a költöztető kamionok mellett. Megkezdték a házak lerombolásának előkészítését is, mivel több település már lakatlan.

A nemzethez intézett televíziós beszédében Ariel Saron kormányfő a kivonulást fájdalmas, de létfontosságú lépésnek nevezte Izrael jövője szempontjából.

Együttműködésre szólította fel az amerikai kormányzat Izraelt és a palesztinokat a Gázai övezet izraeli kiürítésének sikeres lebonyolítása érdekében.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washingtonban újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a gázai övezeti zsidó telepek felszámolása hetekbe telhet.

Az Egyesült Államok a gázai övezeti és ciszjordániai zsidó telepek felszámolását eszköznek tekinti annak érdekében, hogy Izrael és a palesztinok visszatérjenek a közöttük feszülő konfliktus rendezésére kidolgozott, útiterv néven ismert békekezdeményezéshez.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.