Forrás: HETEK

Hetek-összeállítás

Mint arról a Hetek múlt heti száma beszámolt, Jeruzsálemben augusztus elején egy régész szakértőkből álló kutatócsoport bejelentette, hogy nagy valószínűséggel megtalálták a 3000 évvel ezelőtt élt uralkodó, Dávid király egykori palotájának a maradványait. (Dávid király palotája. Hetek, 2005. augusztus 12.) A felfedezés hírére nem csak a szakemberek kapták fel a fejüket: alig néhány nappal később egy vezető palesztin archeológus a The New York Times hasábjain visszautasította azt, hogy a jeruzsálemi leleteket összefüggésbe hozzák a bibliai leírással.

Hani Nur el-Din, az Al Kudsz Egyetem régészprofesszora szerint az úgynevezett „bibliai archeológia nem más, mint az izraeliek törekvése arra, hogy a történelmi bizonyítékokat összefüggésbe hozzák a bibliai szövegekkel”. Jeruzsálem zsidó gyökereinek a kutatása a professzor szerint csak egy olyan mítoszt hivatott erősíteni, amelynek a célja az elnyomás és a megszállás történelmi igazolása. El-Din a The New York Timesnak elmondta: a bibliai leírás Dávid királyról „az i. e. 10. századból származó fikció. Bármit találnak az izraeliek, össze akarják kapcsolni a Bibliával. Találnak egy gombot, és azt állítják róla, hogy az egész kabát a kezükben van”.

A jeruzsálemi Templom-hegytől déli irányban, két völgy találkozásánál fekvő Ir David (Dávid városa) elnevezésű területről az izraeli régészek azt állítják, hogy ezen a helyen állt az ősi Jeruzsálem, amelyet Dávid király foglalt el a kananita jebuzeusoktól háromezer éve. Az 1986-ban indult és az elmúlt években felgyorsult régészeti feltárásokat magánerőből finanszírozza egy kutatási és oktatási céllal létrejött alapítvány. Az amerikai lap információi szerint a mostani ásatás mintegy ötszáz-ezer dollárba került, amelynek nagy részét egy New Yorkban élő befektetési bankár adományából fedezték. Az elmúlt években több nagy jelentőségű leletre bukkantak a területen, legutóbb például az Ó- és az Újszövetségben egyaránt megemlített Siloám-tóhoz vezető monumentális lépcsősort hozták felszínre. (Az Éden városa. Hetek, 2004. október 15.)

Comments are closed.