Forrás: Népszava

A gázai zsidó telepesek több mint fele már eltávozott a településéről. A helyben maradók többsége inkább csak jelképes ellenállást tanúsít, a katonák megjelenése után ellenkezés nélkül távozik. Sokan azt állítják, csak azért maradtak otthonukban, mert az ingóságaik elszállítására megrendelt konténer még nem érkezett meg (a beosonó suhancok provokatív úteltorlaszolásai miatt). Maradt még néhány ellenállási góc, főleg az ultra-ortodoxok által lakott településeken. Az éjszaka és a tegnapi nap folyamán több mint 400 „beosonót” tartóztattak le. Nagy részüket később szabadon engedték, miután kötelezték magukat, hogy nem térnek vissza a gázai térségbe.

Igaz, nem volt hiány tegnap drámai eseményekben. Az egyik településen egy férfi egy csecsemővel karjaiban a tetőre mászott és azzal fenyegetődzött, hogy leugrik, ha a katonák a házába nyomulnak – de végül meggondolta magát. Másütt mintegy 60 telepes-család egy zsinagógába zárta magát, remélve, hogy ott elkerüli a kitelepítést. A gázai térségen kívül egy Ciszjordániából érkező 54 éves asszony felgyújtotta magát, mert nem tudott bejutni Gus Katifba; kórházba szállították, bőrfelületének hatvan százaléka megégett. Ugyancsak kórházi ápolásra szorult egy katonalány, akit egy fanatikus telepesasszony mellbeszúrt. A telepesek fokozódó frusztráltsága a ciszjordániai Homesben oda vezetett, hogy a világi és a vallásos telepesek összeverekedtek. Egy izraeli fegyveres három palesztint lelőtt a ciszjordániai Silo településen. Összességében azonban katonai körök véleménye szerint a települések kiürítése a vártnál símábban halad és az eredetileg tervezett három hétnél korábban lehet befejezni.

Az izraeli hadsereg déli parancsnokságának összekötő tisztje elismerőleg nyilatkozott a palesztin biztonsági erők felállásáról. A palesztin biztonságiak körülvették a zsidó településeket és a feléjük vezető utakat és mindeddig sikerült meggátolniuk, hogy fegyveresek rakétákat lőjenek ki, vagy hogy tüntetők a települések felé közeledjenek. Még a Hamász vezetői is kötelezték magukat, hogy a kivonulás befejezéséig felfüggesztik terrorista támadásaikat. Igaz, hogy erre nemcsak a Palesztin Hatóság buzdította a Hamászt, hanem az arab államok vezetői is, még pedig nem csak az Izraellel békét kötött Egyiptom és Jordánia, hanem ezúttal még Szíria képviselői is.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tegnap fogadta Kairóban Ehud Barak volt izraeli miniszterelnököt, kifejezte támogatását a gázai kivonulás iránt és arra buzdította Izraelt, nyújtson segítséget Mahmúd Abbász palesztin elnöknek. A Mubarak-Barak találkozó annak a diplomáciai kampánynak a része volt, amelynek során európai és amerikai vezetők – többek között Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja és Tony Blair brit miniszterelnök – támogatásukról biztosítják Ariel Saron miniszterelnököt és a gázai kivonulást.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Keretbe!

Ariel Saron izraeli kormányfő szerdán Jeruzsálemben kijelentette: „szívszaggatóak” a gázai telepesekről készült képek. „Lehetetlen könnyek nélkül nézni mindezt, s ez rám is vonatkozik. Megszakad a szívem, amikor ilyen dolgokat látok” – fogalmazott az izraeli kormányfő Móse Kacav elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. Saron felszólította a kivonulás ellenzőit, hogy kerüljék el szóbeli és fizikai összetűzést a biztonsági erőkkel.

Képaláírás:

Szoros emberfogással hurcoltak el egy ellenálló telepest az izraeli katonák Neve Dekalim településen

Fotó: Reuters

Comments are closed.