Forrás: Stop!

Most még szabadon elhagyhatják a Gázai övezetet a zsidó telepesek Időpont: 2005-08-15 09:11:46

Izrael megkezdte a Gázai övezet zsidó telepeinek kiürítését, de már több ezren közölték, hogy nem hajlandók távozni a szerdára kitűzött határidőre.

Az izraeli hadsereg lezárta az utolsó átkelőt is a civilek előtt, és a kivonulás biztosítására egy körülbelül 50 járműből álló katonai konvoj indult el a Gázai övezet belsejébe- írja a MR. Reggeltől izraeli katonák kézbesítik a zsidó telepeseknek az otthonuk elhagyására felszólító végzést, de ezt az egyik helyen nem hajlandók átvenni.

Azokat, akik szerdáig nem hagyják el lakóhelyüket a megszűnő zsidó telepeken, a hadsereg erőszakkal költözteti el. Az egyik zsidó kolónián zavargás tört ki az éjszaka, a palesztin lakosság viszont ünnepelve fogadta a kivonulás hivatalos kezdetét.

Egyes telepek lakosai korábban azzal fenyegetőztek, hogy a katonák belépésének megakadályozása végett lezárják a kolóniák bejáratát. Ez utóbbiak közé tartozik Neve Dekalim telep is, amelynek lakosai le is zárták a kolóniára bevezető fő utat.

A telepen dühös tiltakozást, zavargásokat váltott ki a kiszufimi átkelő lezárása. Az ott élők tehetetlen dühükben személygépkocsik szélvédőit zúzták be és gumiabroncsokat gyújtottak fel. Legalább négy autó lett szenvedő alanya a dühöngésnek. A telepesek szövetségének (Yesha) képviselői eredménytelenül próbálták a kedélyeket csillapítani, s még az eseményeket a helyszínen figyelemmel kísérő újságírók is a fiatal telepesek dühének célpontjaivá váltak. Izrael három hét alatt kívánja kiüríteni a 21 gázai övezeti, illetve vele egy időben 4 ciszjordániai zsidó telepet.

A kivonulást egyesek a „történelmi” jelzővel illetik, mivel az Ariel Saron izraeli miniszterelnök által minden politikai és társadalmi ellenállás dacára keresztülvitt terv végrehajtásával megszűnik a Földközi-tenger partján fekvő – a palesztinok által majdani államuk részének óhajtott – Gázai övezet 38 éven át tartó izraeli megszállása, s a kivonulás új távlatokat nyithat a közel-keleti béke megteremtése előtt.

Stop!

Comments are closed.