Forrás: Népszava

Ariel Saron minden televíziós csatornán egyidejüleg sugárzott beszédében egységre hívta fel az izraeli népet, a gázai kivonulást támogatókat és ellenzőket egyaránt. Beszédének nem sok foganatja volt. A zsidó állam társadalma ma inkább megosztottnak tűnik, mint bármikor a múltban.

Kiszufim átjárónál éjfélkor legördült a függöny: lehúzták a sorompót, civilek ezentúl csak kifelé közlekedhetnek a térségből; befelé csak a katonák és rendőrök, akik a települések felszámolását hajtják végre. De a függöny mögött, a településeken, tovább folyt az „előadás”, a legdrámaibb felvonás talán csak most kezdődött. Tegnap katonák a körzeti parancsnok rendeletét kézbesítették a lakosoknak, amely szerint 48 órán belül el kell hagyniuk a térséget. Akik ezt megteszik, azoknak a hadsereg segíteni fog ingóságaik becsomagolásában és elszállításában. Aki viszont szerdán is a térségben marad, azt erőszakkal távolítják el. A rendelet kézbesítése nem mindenütt ment símán. Néhány településen bezárták a kaput és nem engedték be a katonákat. Neve Dekalimban – ahova több száz jobboldali aktivista lopakodott be – kilyukasztották néhány katonai jármű (és mellesleg: néhány külföldi újságíró kocsijának) gumiabroncsát és összetűzést provokáltak a katonákkal. Sokan tartanak tőle, hogy ez csak a kezdet.

Ezzel szemben több település már teljesen kiürült és Saul Mofaz védelmi miniszter a kormány tegnapi ülésén bejelentette, hogy szerdáig legalább a telepesek fele távozni fog lakóhelyéről és a kiürítést a tervezett három hét alatt befejezik. A kormány egyébként tegnap 16 szavazattal négy ellenében jóváhagyta a kivonulás második szakaszának végrehajtását is. A miniszterelnöki hivatal előtt mintegy ezer ember tüntetett a kivonulás ellen és ők ma a Kiszufim átjáróhoz készülnek nyomulni, hogy megakadályozzák a katonai járművek bevonulását a települések felé. Megfigyelők rámutattak, hogy a szervezők sokkal nagyobb tömegre – tízezrekre – számítottak.

A kivonulás alkalmából több mint ezer külföldi újságíró érkezett Izraelbe. Nem csak a hadsereg szóvivőjének a gázai övezet közelében minden technikai eszközzel berendezett irodájában kapnak tájékozatatást – a telepesek is megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy rokonszenvet ébresszenek maguk iránt és részvétet „sanyarú sorsuk és főleg gyerekeik szenvedése iránt”. A Haarec munkatársa, Dani Rubinstein ebben az összefüggésben rámutatott arra, hogy „az elmúlt néhány évben a dél-gázai Filadelfi vonal mentén, Rafahban, Han Junisz menekülttáborban több mint 30 ezer palesztint távolítottak el házaikból, melyeket az izraeli hadsereg izraeli biztonsági érdekek miatt romba döntött. Több ezer palesztin család volt kénytelen néhány napi, olykor néhány órai határidőn belül kiüríteni házát, melyet leromboltak, és elhagyni földjüket. Most, amikor a telepesek családjainak átadják a rendeletet házaik elvesztéséről, a szomszédok veszteségeit is illik megemlíteni”.

Népszava online

Comments are closed.