Forrás: NOL

A kis pártok is kétfelé húznak

Gréczy Zsolt, 2005. augusztus 15. 00:00

MIÉP-nagygyűlés a Hősök terén 2002-ben – a híveket az eső sem tartja otthonKép: Teknős Miklós A parlamenten kívüli pártok nehéz helyzetben várják a 2006-os választást. Az ötszázalékos bejutási küszöb számukra nagyon magas. Ezzel szemben partnerként értékesek lehetnének. Egyelőre azonban a Munkáspárt főleg az MSZP-t, a MIÉP és a Jobbik a Fideszt bírálja.

A Munkáspárt a jobboldal vezető pártja felé indult el. A Magyar Kommunista Munkáspárt nevet éppen felvenni szándékozó szervezet elnöke láthatóan jobb felé orientálódik. Thürmer Gyula, aki a szélsőjobbhoz kötött Demokratát is megtisztelte egy interjúval, még ebben a szellemi körben maradva, a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva a kisebbik rossznak nevezte a Fidesz esetleges jövő évi választási győzelmét. A pártelnök levélben üdvözölte Orbán Viktort, amikor a pápa kitüntette. A jobboldal győzelmével végződött európai parlamenti voksolás másnapján előre hozott választást követelt, látványosan aláírta a Fidesz nemzeti petícióját, majd az ellenzéki párthoz csatlakozott a kettős népszavazás ügyében is. Amikor viszont a párt Kádár Jánosra emlékezett a Fiumei úti temetőben, többször név szerint említve bírálta a Gyurcsány-kormány politikáját.

A Munkáspárt balra zárt

A pártból jogilag mindmáig vitatott körülmények között kizárt, annak belső ellenzékét képviselő Vajnai Attila lapunknak azt mondta, nem tud hivatalos kapcsolatfelvételről Orbán és Thürmer között, de számára „a pálfordulás egyértelmű”. Meggyőződése, hogy az elnök a tagság ellenében politizál, amely elutasítja Orbán Viktor visszatérését a hatalomba. Vajnai szerint a Munkáspárt jövője az lehet, hogy nem a kormány kritikusaként, hanem a rendszer ellenzékeként viselkedik. Ez alatt a szegények, a rendszerváltozás veszteseinek támogatását érti. Mint mondja, nekik az az érdekük, hogy a magyar politika balra tolódjon.

Thürmer Gyula nyitását a jobboldal felé különös fénytörésbe helyezi az a tény, hogy a radikális jobboldalnak az a része, amelyik – például a polgári körökön keresztül – nem csatlakozott a Fideszhez, erőteljesen bírálja Orbán Viktor politikáját is.

A párt neve már biztosan változik

Csurka István, a legnagyobb parlamenten kívüli párt elnöke például több vidéki városban is élesen bírálta az ellenzék vezetőjét, kiemelve Orbán izraeli, majd az izraeli külügyminiszter budapesti látogatását. A Fidesz kinyilvánította, hogy szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatot a Likud párttal. A MIÉP felszólította a Fideszt, hogy szakítsa meg ezt a kapcsolatot. Csurkának az is gyanús, hogy Orbán utazása „kisértetiesen hamar” követte az itthoni köztársasági- elnök-választást. (Ez utóbbit a párt a titkos szavazás megsértése miatt alkotmányellenesnek tekinti, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.)

A MIÉP egyébként – immár végképp elfeledve Csurka 2002-es találkozását Deutsch Tamással, és akkori felajánlását, miszerint visszaléptetik száz képviselőjelöltjüket a Fidesz javára – önállóan indul jövőre. Győri Béla szóvivő szerint mind a 176 egyéni körzetben lesz MIÉP-aspiráns, akit – a hívekkel együtt – a Hősök terére várnak augusztus 20-án.

A Jobbik nem hisz a Fideszben

Nem fukarkodik a Fidesz kemény bírálatával a Jobbik sem. Kovács Dávid elnök szerint Orbán pártja ma is liberális. Molnár Tamás pedig így fogalmaz a párt honlapján: „A teljes totalitásra törekvő, szavakban buzgó demokrata, polgári narancsbőr

Comments are closed.