Forrás: Népszava

Hetvenkét órán belül eldől, milyen jellege lesz a ma kezdődő izraeli kivonulásnak Gáza térségéből. Ez alatt az idő alatt kiderül, hány telepes hagyta el otthonát önszántából, hány jobboldali aktivistának sikerült belopakodnia a településekre és hol lesz szükséges erőszak bevetésére a kitelepítéshez.

Előzetes becslések szerint csak öt településen kell hevesebb ellenállással számolni, a többi 16-ból már eltávozott a telepesek többség és az ott maradottak is csak kivárják a kiürítést végrehajtó katonák érkezését és nem fognak fizikai ellenállást tanúsítani. A telepesek vezetőinek utasításai szerint viszont lélektani fegyvereket akarnak bevetni: a településen maradt gyerekek felolvassák a katonáknak szívhez szóló leveleiket, a lakosok pedig lefényképezik a katonákat és elmondják nekik, hogy a jövendő történelemkönyvekben megjelenik majd fényképük „azok között a zsidók között, akik zsidókat űztek ki otthonukból”.

A kivonulás egyébként szerencsétlenül kezdődött: a palesztinok Raffah környékén izraeli katonai állásokra lőttek, izraeli tankok viszonozták a tüzet, de az egyik lövedék tévedésből egy izraeli hadállást talált el és öt katonát megsebesített.

A jobboldal vezetői vasárnap este 24 órás tüntetést kezdtek a miniszterelnöki hivatal előtt, hétfőn pedig megpróbálják eltorlaszolni a gázai települések felé vezető utakat. A hadsereg és a rendőrség minden lehetőségre felkészült. Eltorlaszolták az Izrael déli része felé vezető utakat és csak a helyi lakosoknak engedik az átjárást. Izraeli és palesztin biztonsági tisztek tepnap egyeztették tevékenységüket a kivonulás napjaiban, hogy meggátoljanak minden erőszakot és támadást. Egy sikert már elkönyvelhetett az izraeli rendőrség: annak ellenére, hogy a Siratófalnál zsidók ezrei gyűltek össze a Szentély lerombolásának évfordulóján és ugyanakkor a Siratófal fölött a Templomhegyen sok ezren vettek részt a mozlim istentiszteleten – mindkét esemény incidensek nélkül zajlott le és sikerült elejét venni az összetűzéseknek.

A viszonylagos nyugalomhoz valószínűleg hozzájárult Szíria újonnan kinyilvánított álláspontja. Egy magas rangú szír tisztségviselő a kuvaiti tévének úgy nyilatkozott, hogy az izraeli kivonulás Gázából ” pozitív fejlemény”, amelyet a palesztinoknak nem szabad megakadályozniuk vagy lassítaniuk és kifejezte reményét, hogy Gáza után Izrael a Golan-fennsíkról is kivonul. Ariel Saron izraeli miniszterelnök pedig biztatást meríthetett George W. Bush amerikai elnök az izraeli televíziónak adott ritka interjújából, amelyben „bátor határozatnak és új esélyt teremtő lépésnek” minősítette a gázai kivonulást – s így közvetve állást foglalt Saron és a lemondott pénzügyminiszter, Benjamin Netanjahu vitájában is – a kormányfő javára.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.