Forrás: Magyar Hírlap

Két nap múlva megkezdődik a nagyszabású tervnek az első szakasza

„Nem sajnálok semmit – mondta tegnap Ariel Saron izraeli kormányfő. – Akkor is végrehajtottam volna a gázai kivonulást, ha tudom, hogy ez mennyire megosztja az országot.”

Két nap múlva megkezdődik a nagyszabású tervnek az első szakasza, amely szétválasztaná egymástól a szembenálló, s most közvetlenül szomszédos izraeli és palesztin erőket. A „csapatszétválasztás” ezúttal új értelmet kap: jelen esetben nemcsak a fegyveres erőket, hanem az egymás mellett élő izraeli és palesztin civileket is fokozatosan elkülönítik.

Csütörtök este Tel-Avivban a Rabin téren – a Reuters szerint – 150 ezer ember tiltakozott a gázai kivonulás ellen. A telepesek tanácsa, a Jesa szervezte az óriási tüntetést, s arra buzdította a résztvevőket, hogy alkossanak több száz kisebb csoportot, hatoljanak be a Gázai övezetbe és akadályozzák meg az izraeliek kitelepítését, a biztonsági erők tevékenységét.

Izrael tegnap szigorította a gázai területekre való belépést: ezentúl kizárólag a helyi lakosok tartózkodhatnak az ottani településeken. Több száz – a csütörtök esti adatok szerint már több ezer – radikális ortodox zsidó ugyanis ideiglenes látogatási engedéllyel, egyéb trükkökkel már Gázában tartózkodik, és nem is szándékozik visszatérni az engedély lejárta után.

Tegnap óta semmiféle gázai belépési engedélyt nem adnak ki, a hadsereg és a rendőrség kordonját kizárólag a helyi lakosok léphetik át, illetve azok, akik a kivonulásban, szállításban segítenek.

Az izraeli lakosság nagy többsége támogatja a gázai kivonulást. Az ortodox zsidóság azonban nemcsak a palesztinok „megjutalmazását” látja a távozásban, hanem „az ígéret földjének” kiárusítását is. A kivonulás az utóbbi évtizedek leghevesebb vallási vitáját is kirobbantotta. Vallási vezetők azt állítják, hogy a terület „Izrael földje”, a zsidóknak ehhez a földhöz való joga a tóra egyik legszentebb alapelve, ezt megszegni nem lehet. Jogi elemzők azzal érvelnek, hogy Izrael nem teokráciában, hanem demokráciában él. A vallás nem írhatja felül a parlament döntéseit.

A nemzetközi közvélemény támogatja a gázai kivonulást, George W. Bush amerikai elnök is azt mondta, hogy használ Izraelnek. Remélni lehet, hogy Gáza után

új fejezet kezdődhet az izraeliek

és a palesztinok közötti viszony rendezésében.

MH-összeállítás

Comments are closed.