Forrás: Népszava

Tömegtüntetést hirdettek a gázai kivonulás ellenzői tegnap estére Tel-Avivba. A telepeseket képviselő szervezet a demonstráció színhelyéül a Rabin teret jelölte ki, a baloldali tüntetések hagyományos helyszínét, melynek névadóját annak idején éppen ott ölték meg. A gyilkos azoknak az erőknek a nevében cselekedett, amelyek most kampányt folytatnak a nem egészen egy hét múlva kezdődő kivonulás ellen.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök valószínűleg vereséget szenvedne pártja, a Likud, belső választásain. Ha viszont egy új centrumpártot alapítana Simon Peresz volt miniszterelnökkel és a liberális Sinuj („Változás”) párt vezetőjével, Joszef (Tomi) Lapiddal (ezt hívják izraeli politikai köznyelven „nagy robbanásnak”), a Yediot Ahronot által megrendelt legújabb közvélemény-kutatás eredménye szerint az új párt lenne a legnagyobb politikai erő Izraelben. Ha most lennének választások, az új párt a szavazatok 38 százalékát „gyűjtené be”. A fennmaradó Likudnak 14, a Munkapártnak pedig csupán hét mandátummal kellene megelégednie, a Sinuj eltűnne a politikai színről. Saron azonban tegnap kizárta a szakadás lehetőségét a Likudban és úgy tűnik, továbbra is biztos benne, hogy a párt vezetője marad.

Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter és volt miniszterelnök múlt heti lemondása után a Likudban éles ellentétek rajzolódnak ki. Netanjahu utódja, Ehud Olmert pénzügyminiszter és maga Saron is „felelőtlenségnek” és „megfutamodásnak” minősítette Netanjahu lemondását, míg Netanjahu szerint Saron „vak politikája” romlásba döntheti Izraelt, mert az izraeli kivonulás után Gáza „egyetlen óriási terrorközponnttá alakul”. Eközben minél inkább közeledik a kivonulás kezdetének időpontja – augusztus 15-ike – annál agresszívabb kijelentéseket hallatnak a telepesek és a szélsőjobboldal vezetői. Tegnap a tel-avivi Rabin-téren – a baloldali tüntetések hagyományos színhelyén – rendeztek a telepesek nagygyűlést több tízezer ember részvételével. Még a tüntetés előtt arra buzdították híveiket, hogy „bármilyen módon” lopakodjanak be a gázai Gus Katif településtömbbe, maradjanak ott és fejtsenek ki ellenállást a települések kiürítését végrehajtó katonákkal szemben. Katonai források szerint 1500-2500 telepesaktivista tartózkodik illegálisan a gázai településekben – a telepesek szerint számuk a valóságban ennek többszöröse.

A gázai kivonulás szükségességéről tanuskodik a Haarec izraeli lap tegnap közölt, hivatalos statisztikai adatokon alapuló becslése, amely szerint a zsidók már most kisebbségben vannak az Izrael által uralt egész területen. Izraelben és a megszállt területeken 5.2 millió zsidó él, mellettük pedig 1.3 millió izraeli arab, 3.57 millió palesztin, 185 ezer vendégmunkás és 290 nem zsidó bevándorló (akiket a belügyminisztérium nem jegyez zsidóként). A zsidók tehát a lakosság 49 százalékát képezik, de ha Izrael kivonul Gázából (ahol mintegy 1.3 millió palesztin él), a zsidó lakosság aránya 56.8 százalékra emelkedik. Demográfiai szakértők szerint a kivonulás Gázából a legközelebbi húsz évben biztosítaná a zsidó többséget, még akkor is, ha Ciszjordániában fennmaradna az izraeli megszállás.

Ellenőrző bizottságot hoz létre a Gázai övezetből való izraeli kivonulás idejére a Palesztin Hatóság és a Hamász iszlám szélsőséges szervezet – közölték csütörtökön az érintett felek egybehangzóan. A Palesztin Hatóság és a Hamász nyilatkozata szerint a felek úgy döntöttek, hogy az izraeli kivonulás nyugodt lebonyolítása érdekében félreteszik ellentéteiket.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERETBE!!!

Nyolc év börtönt kapott az az izraeli katona, aki még két évvel ezelőtt lelőtt egy brit békeaktivistát a Gázai övezetben. Az őrmestert még június végén találta bűnösnek egy izraeli katonai törvényszék, amely csütörtöki bejelentés szerint most nyolc év szabadságvesztést szabott ki. A gyilkosság két évvel ezelőtt, 2003 áprilisában történt: Tom Hurndallt, a palesztinbarát Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom tagját fején találta el az izraeli mesterlövész őrmester által kilőtt golyó. A mesterlövész az Izraelben élő beduin arab kisebbséghez tartozik.

Képalá:

Izraeli katonák az ellenszegülő telepesek eltávolítását gyakorolják. A telepes szerepét egyik társuk játssza Fotó: Reuters

Comments are closed.