Forrás: Népszava

A Gázai övezet kiürítését ellenző jobboldali izraeliek tízezrei vonultak fel Tel-Avivban csütörtök este, alig egy héttel az övezetből való izraeli kivonulás tervezett kezdete előtt. Gázai-övezeti telepesek és támogatóik a Jichák Rabin néhai miniszterelnökről – a palesztinokkal kötött „földet békéért” megállapodások élharcosáról – elnevezett Rabin téren gyűltek össze, ahol az izraeli békepárti baloldal előszeretettel rendez tüntetéseket.

Ultranacionalista zsidók hónapok óta próbálták – néhol erőszakos – tüntetésekkel elérni, hogy a parlament vonja vissza jóváhagyását a kivonulásról, vagyis a 21 gázai övezeti és a mintegy 120 közül négy ciszjordániai zsidó telep felszámolásáról. Az eddigi tömegmegmozdulások nem tudták visszatartani Ariel Saron miniszterelnököt, sikerrel vette a terv megvalósításának útjában álló politikai és jogi akadályokat.

Szerda éjjel mintegy ötvenezer vallásos zsidó gyűlt össze Jeruzsálemben a Nyugati falnál (más néven a Siratófalnál), a zsidó vallás legszentebb helyén, hogy a kivonulás megakadályozásáért imádkozzon. A tel-avivi menet egyik célja megfigyelők szerint az volt, hogy megnyerje a kevésbé vallásos izraelieket, akik eddig jobbára távol maradtak a kivonulásellenes megmozdulásoktól.

Comments are closed.