Forrás: NOL

Hivatalos becslés szerint tízezrek tüntettek a kivonulás ellen

Népszabadság Online, 2005. augusztus 12. 10:30

A Gázai övezet kiürítését ellenző jobboldali izraeliek tízezrei vonultak fel Tel-Avivban csütörtök este, alig egy héttel az övezetből való izraeli kivonulás tervezett kezdete előtt.

Az izraeli kormány augusztus 17-től kezdi meg mind a 21 gázai övezeti zsidó telep felszámolását, négy ciszjordániai telep kiürítését szeptemberre ütemezték be.

Gázai-övezeti telepesek és támogatóik a Jichák Rabin néhai miniszterelnökről – a palesztinokkal kötött „földet békéért” megállapodások élharcosáról – elnevezett Rabin téren gyűltek össze, ahol az izraeli békepárti baloldal előszeretettel rendez tüntetéseket. Ultranacionalista zsidók hónapok óta próbálták – néhol erőszakos – tüntetésekkel elérni, hogy a parlament vonja vissza jóváhagyását a kivonulásról, vagyis a 21 gázai övezeti és a mintegy 120 közül négy ciszjordániai zsidó telep felszámolásáról. Az eddigi tömegmegmozdulások nem tudták visszatartani Ariel Saron miniszterelnököt, sikerrel vette a terv megvalósításának útjában álló politikai és jogi akadályokat.

A kiürítési terv tovább mélyítette a belső megosztottságot Izraelben. Közvélemény-kutatási adatok szerint az izraeliek többsége támogatja a kormányfő stratégiáját, hogy némi földterület átadása révén „kivonuljon” a palesztinokkal fennálló konfliktusból. Ellenzői szerint viszont a kivonulás a bibliai örökség feladásával egyenlő, és „megjutalmazza” a közel öt éve tartó palesztin felkelést.

Szerda éjjel ötvenezer vallásos zsidó gyűlt össze Jeruzsálemben a Nyugati falnál (más néven a Siratófalnál), a zsidó vallás legszentebb helyén, hogy a kivonulás megakadályozásáért imádkozzon. A tel-avivi menet egyik célja megfigyelők szerint az volt, hogy megnyerje a kevésbé vallásos izraelieket, akik eddig jobbára távol maradtak a kivonulásellenes megmozdulásoktól.

Bush: a Gázai övezetből való kivonulás „jó lesz Izraelnek”

Bush ezt az izraeli Egyes csatorna tévéállomásnak adott interjújában mondta el, amely Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek a kivonulást ellenző jobboldali erőkkel vívott küzdelmét volt hivatva támogatni. „Hiszem, hogy a Saron miniszterelnök úr által hozott és végrehajtandó döntés jó lesz Izraelnek” – jelentette ki az amerikai elnök a Texas állambeli Crawfordban lévő birtokán felvett beszélgetés során. Arra a kérdésre, hogy a megszállt területekről való kivonulás miért kedvező Izrael számára, Bush a következőképpen válaszolt: „Az eddigi rendszer nem működött. Intifáda (palesztin felkelés), halál, gyilkolás jellemezte. És ha megfigyelte, az utóbbi időben lecsillapodtak a támadások.” A palesztin szélsőségesek február óta általában tiszteletben tartják a tűzszünetet.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok által támogatott béketerv célja az, hogy az izraeli állam mellett egy palesztin állam is létrejöjjön. Ehhez azonban a szélsőséges palesztin csoportok leszerelésére is szükség van. „Úgy gondolom, hosszú távon a két állam egymás mellett létezése jelentené a végleges megoldást Izrael biztonsága számára” – mondta Bush.

A szervezők szerint legalább kétszázezren tüntettek

Legalább kétszázezren tüntettek csütörtök este Tel-Avivban a tervezett gázai övezeti kivonulás ellen – állítják a szervezők. Ben Cvi Liberman, a gázai és ciszjordániai telepesek tanácsának (JESA) elnöke a rendőrségi adatoknak ellentmondva 250 ezerre becsülte a tüntetők számát: családok gyerekekkel, rabbik és művészek transzparensekkel és narancsszínű léggömbökkel, pólókkal, szalagokkal fejezték ki szolidaritásukat a telepesekkel.

Egy óriáskivetítőn tanácsokat adtak az erőszakos kitelepítéssel szembeni ellenálláshoz, ami jövő szerdán veszi kezdetét. Akik részt akarnak venni a telepek körülzárásában, azoknak kényelmes cipőt, ruhát ajánlottak és felhívták a figyelmüket arra, hogy gondoskodniuk kell megfelelő folyadék-utánpótlásról is. „Utazzatok tízezrével a dél-izraeli városokba, árasszátok el az utcákat és feküdjetek le a földre” – hangzott az egyik útmutatás. „Nem fogunk elmozdulni a földről mindaddig, amíg Ariel Saron (miniszterelnök) nem írja ki a választásokat, amelyek eredményeit tiszteletben tartjuk majd”.

Izraeli őrizetben az Iszlám Dzsihád tíz embere

Izraeli katonák letartóztattak tíz palesztin Iszlám Dzsihád-aktivistát péntekre virradóra végrehajtott rajtaütések során a Jordán nyugati partvidékén. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a tíz őrizetbe vett közül kilencen szerepeltek a körözöttek listáján. Őket Dzsenín közelében egy faluban fogták el. A tizedik Iszlám Dzsihád-tag Náblusztól délre került horogra. Izrael azután újította fel az Iszlám Dzsihád elleni katonai akciókat, hogy a szélsőséges palesztin fegyveres szervezet több halálos végű merénylettel és támadással megszegte az izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodást.

Törökországban elhárult az izraeli turistákat fenyegető közvetlen veszély

Az izraeli terrorelhárító központ csütörtöki állásfoglalása szerint a török biztonsági szervek erőfeszítéseinek köszönhetően nagymértékben csökkent Törökország földközi-tengeri partvidékén az izraeli turistákra leselkedő terrorveszély szintje, ezért nincs már oka annak, hogy az izraeli turisták kerüljék a körükben egyébként igen népszerű festői vidéket.

Az izraeli hatóságok a múlt pénteken figyelmeztették az ország polgárait: izraeliek ellen tervezett terrortámadás veszélye miatt maradjanak távol Törökország déli partvidékétől.

E figyelmeztetés nyomán öt nagy kirándulóhajó – fedélzetén mintegy 5500 izraeli nyaralóval – megváltoztatta tervezett útirányát, és lemondott arról, hogy kikössön török kikötőkben.

A figyelmeztetés visszavonásának előzménye, hogy a török hatóságok elfogtak és szerdán bíróság elé állítottak egy szíriai férfit, aki beismerte, hogy robbantásos merényleteket tervezett izraeli kirándulóhajók, izraeli turisták ellen. A török hatóságok 750 kilogrammnyi robbanóanyagot foglaltak le a szíriaitól – közölte a sajtóval a vádlott egyik védője.

Szakra egy turistahajót akart felrobbantani

Egy tonna robbanószerrel megrakott gyorsnaszádot tervezett állítólag nekivezetni egy izraeli turistákat szállító tengerjáró hajónak az a szír férfi, akit a múlt héten fogtak el Törökországban, és az al-Kaida terrorhálózathoz való tartozás gyanújával bűnvádi eljárást indítottak ellene – közölte egy neve elhallgatását kérő török rendőrségi tisztségviselő.

„Izraeli hajókat tervezett megtámadni nemzetközi vizeken ezekkel a robbanóanyagokkal” – mondta a gyanúsított ügyvédje. Hozzátette: védence tagadja, hogy bármely szervezethez tartozna, kitart amellett, hogy egyedül tette meg előkészületeit. Szakra elismerte, hogy izraeli hajók megtámadását tervezte. A bíróság épületének ablakából csütörtökön azt kiabálta újságíróknak: „Nem sajnálok semmit. Izraeli hajókat támadtam volna meg a nyílt tengeren. Egytonnás pokolgépet készítettem elő. Egyetlen egy töröknek sem esett volna bántódása, kizárólag az izraelieknek. Ha jönnek, barátaim fogják megtámadni őket”.

A rendőrség egyik közleménye szerint Szakra fontos pozíciót tölt be az al-Kaidában, még közvetlenül elfogása előtt is kapcsolatban állt merényletre készülő terroristákkal. Állítólag közvetített az al-Kaida és azok között a török szélsőségesek között, akik 2003-ban elkövették a két isztambuli zsinagóga, a brit konzulátus és a HSCB brit bank elleni pokolgépes merényletet, és ő segített nekik elmenekülni az országból. Az elmenekült tettesek állítólag Irakba szöktek, és ott csatlakoztak a koalíciós erők elleni lázadáshoz. A négy isztambuli merényletnek összesen hatvan halálos áldozata volt. E robbantások ügyében született vádirat szerint a vád alá helyezettek is azt vallották, hogy eredetileg izraeli hajókat akartak megtámadni. Szakra azóta külsejének megváltoztatására plasztikai műtétet végeztetett magán – olvasható szintén a rendőrségi közleményben. A Hürriyet című török lap azt írta, hogy a szír több ilyen műtétet is végeztetett.

A rendőrség a múlt héten őrizetbe vett egy másik szírt is, a 21 éves Hamed Obiszit, aki ellen már szerdán eljárást indítottak szintén az al-Kaidához való tartozás gyanújával. Jelentések szerint ő hírvivője volt a terrorhálózatnak. A hatóságok kétségbeesetten keresnek további olyan személyeket, akiknek köze van Szakrához. Jelentések szerint köröznek két olyan terrorista osztagot, amely feltehetőleg öngyilkos merényletekre készül.

A rendőrségi közlemény szerint a két szírt annak a nyomozásnak a keretében vették őrizetbe, amely egy augusztus 4-ei lakástűz ügyében indult. Aznap hajnalban Antalya város lakói arra lettek figyelmesek hogy valamilyen vegyi anyag erős szaga árad egy házból, és értesítették a rendőrséget. A rendőrség nyilvánvalóan már e tűz előtt figyelte a két szírt, majd összefüggésbe hozta a házzal és az isztambuli merényletekkel. A lakástűz után két nappal fogták el őket: Obiszit a szíriai határon, Szakrát pedig a diyarbakiri repülőtéren. (MTI)

Comments are closed.