Forrás: Népszava

Kántorkoncerttel nyílik meg az idei Zsidó Nyári Fesztivál augusztus 28-án a Dohány utcai Zsinagógában. Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója elmondta, a fesztivál az elmúlt nyolc évben a nemzetközi zsidó életben is elismert eseménnyé vált, idén a rendezvény idején Budapesten ülésezik az Európai Zsidó Kongresszus végrehajtó bizottsága. A szeptember 5-ig tartó fesztivál kiemelkedő programja lesz Solem Alechem Marienbad című darabjának jiddis nyelvű előadása a nemzetközi hírű román színésznő, Maia Morgenstern főszereplésével. A Belvárosi Színházban magyar felirattal játsszák majd. A zenei programok között szintén kivételes eseménynek számít a klezmer és a magyar népdal első találkozása: a Budapest Klezmer Band a Muzsikás együttessel és Sebestyén Mártával ad közös koncertet Két kincs címmel a Dohány utcai Zsinagógában. A fesztiválon szerepel Markó Iván estje Siratófalak címmel, A szerelmi bájital című Donizetti-opera zsidó kultúrával összeillesztett előadása, a Roma Virtuózok kamarazenekar fellépése, valamint a Cotton Club Singers és a Hot Jazz Band közös koncertje is. Két program emlékezik meg a holokauszt 60. évfordulójáról: a megnyitó előestéjén Pilinszky János KZ Oratóriumát mutatják be a Rumbach utcai zsinagógában, 30-án pedig Hárs Viktor: Szögesdrót gyermek című szerzeménye hangzik fel az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A fesztivál idején rendezik meg a Zsidó Könyvnapokat, az Izraeli Gasztronómiai Napokat, valamint a filmnapokat is; ez utóbbi Efrájim Kishont és Ráday Imre emlékének jegyében zajlik az Örökmozgóban és az Odeon-Lloyd moziban. Kiállítás nyílik Pierre Székely emlékére és fotókiállítás látható Budapest zsinagógáiról.

Idén Eger, Debrecen, Szeged, Zalaegerszeg, Nagykőrös és Kiskunhalas is bekapcsolódik a 70 millió forintból gazdálkodó Zsidó Náyri Fesztivál programjába. (Népszava-információ)

Comments are closed.