Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 10. 13:47

Ez év végéig elkészül a budapesti Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása, amely a javaslatok szerint január második felében vagy február 1-jével nyílna meg – közölte Harsányi László miniszteri meghatalmazott szerdán, Budapesten.

A kiállítás megszervezésére felkért Magyar Nemzeti Múzeum augusztus 1-jével megkötötte a kivitelezői szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes Trifolium Hungary Kft.-vel – mondta a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke a helyszínen. „A szerződés értelmében december 31-ig műszaki, fizikai értelemben a kiállítást föl kell építeni” – fűzte hozzá.

Harsányi László, aki miniszteri meghatalmazottként a holokauszt emlékrendezvényeket gondozza, kiemelte: a megnyitó időpontja egyelőre csak javaslat, meghatározásához „politikai döntés kell”.

Mint felidézte, a kiállítás megszervezésére tavaly nyáron Hiller István akkori kulturális miniszter kérte fel a Magyar Nemzeti Múzeumot. Ennek nyomán alakult a programiroda, amely előkészítette a történelmi koncepciót és lebonyolította a közbeszerzési eljárást.

Molnár Judit történész, a programiroda vezetője kiemelte, hogy a forgatókönyv alapkoncepciója nem változott: a vezérmotívum továbbra is az állam és az állampolgár változó viszonya az adott korszakban. Elmondta, tartalmilag és formailag is arra törekedtek, hogy szakítsanak az úgynevezett klasszikus ismeretterjesztő történeti kiállítással; szeretnék egyének és családok sorsán keresztül felidézni a II. világháború idején történteket.

A Páva utcai emlékközpont állandó kiállítása öt család történetére alapozza a megismertetést: egy nagytőkés-nagypolgári, egy vidéki kispolgári, egy kárpátaljai, egy budapesti alsó-középosztálybeli zsidó család, valamint egy bicsérdi roma család sorsára. Emellett „résztörténeteket” is felölel: szerepel naplók és emlékiratok párhuzamos bemutatása, orvosi kísérleteket elszenvedett ikrek története, két orvos sorsa, de megjelennek köztörténeti részek és az akkori külföldi események is – közölte a történész.

Molnár Judit hangsúlyozta, hogy mindenkit célcsoportnak tekintenek, de elsősorban mégis a fiatalokhoz, a mai generációkhoz szeretnének szólni.

Harsányi László miniszteri meghatalmazott kérdésre válaszolva közölte, hogy az állandó kiállítás költségvetése bruttó 410 millió forint. Az MTI felvetésére, hogy az emlékközpont tavaly áprilisi megnyitásához képest miért csak most valósulhat meg a tárlat, azt mondta: időre volt szükség a történeti anyag elkészítéséhez, és négyhónapos késlekedést okozott, hogy a közbeszerzési eljárás eredményét a vesztes két alkalommal is megtámadta.

(forrás: MTI)

Comments are closed.