Forrás: Népszava

Ez év végéig elkészül Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása – mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Harsányi László miniszteri megbízott. A nagyközönség számára jövő januárban vagy februárban nyílhat meg a 410 millió forintba kerülő állandó kiállítás. A másfél éve átadott Páva utcai épületben ez év folyamán kellett volna először látogatókat fogadnia az állandó kiállításnak. A késést Harsányi László a történeti kutatások elhúzódásával és a közbeszerzési eljárás nehézésgeivel magyarázta.

Az állandó kiállítás létrehozására 2004 nyarán hívta életre Hiller István kulturális miniszter a Magyar Nemzeti Múzeum keretén belül működő programirodát, melynek vezetője Molnár Judit a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, öt család történetén, s mintegy tucatnyi egyéni sorson keresztül szeretnék bemutatni, hogyan fosztotta meg a lakosság egy részét az állam emberi jogaitól, vagyonától végül életétől. Az öt család között van nagytőkés-nagypolgári, vidéki kispolgári, egy kárpátaljai, egy budapesti alsó-középosztálybeli zsidó család, valamint egy bicsérdi roma család. Molnár Judit hangsúlyozta, a kiállítás szakít a klasszikus ismeretterjesztő történeti kiállítással. Bihary Sarolta – a látványtervezők képviseletében – három fontos eszközt emelt ki: a belsőépítészeti installációt, a vizuális kommunikációt és a digitális technikát.

Az állandó kiállítás kivitelezője a Trifolium Hungary kft lesz. Mint ismeretes a közbeszerzési eljárásban alul maradt Mafilm Szcenika két ízben is a Közbeszerzési Döntőbirósághoz fordult jogorvoslatért. Végül a napokban jogerőssé vált az ítélet, a Mafilm Szcenika nem fellebbezett, így elhárult az utolsó akadály is a kiállítás megvalósítása útjából.

H.P.

Comments are closed.