Forrás: Népszava

Január második felében vagy február 1-jével nyílna meg az elképzelések szerint a budapesti Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása, amely már korábban, az év vége előtt elkészül. Erről Harsányi László miniszteri meghatalmazott beszélt és emlékeztetett arra: a kiállítás megszervezésére tavaly nyáron Hiller István akkori kulturális miniszter kérte fel a Magyar Nemzeti Múzeumot.

Az év végéig elkészül a budapesti Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása, amely a javaslatok szerint január második felében vagy február 1-jével nyílna meg – közölte Harsányi László miniszteri meghatalmazott. A kiállítás megszervezésére felkért Magyar Nemzeti Múzeum augusztus 1-jével megkötötte a kivitelezői szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes Trifolium Hungary Kft.-vel – mondta a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón, amelyen képeket is bemutattak a látványtervekből. Harsányi László emlékeztetett arra, hogy a kiállítás megszervezésére tavaly nyáron Hiller István akkori kulturális miniszter kérte fel a Magyar Nemzeti Múzeumot. Ennek nyomán alakult a programiroda, amely előkészítette a történelmi koncepciót és lebonyolította a közbeszerzési eljárást.

Molnár Judit történész, a programiroda vezetője elmondta: tartalmilag és formailag is arra törekedtek, hogy szakítsanak az úgynevezett klasszikus ismeretterjesztő történeti kiállítással; szeretnék egyének és családok sorsán keresztül felidézni a II. világháború idején történteket. A Páva utcai emlékközpont állandó kiállítása öt család történetére alapozza a megismertetést: egy nagytőkés-nagypolgári, egy vidéki kispolgári, egy kárpátaljai, egy budapesti alsó-középosztálybeli zsidó család, valamint egy bicsérdi roma család sorsára. Molnár Judit hangsúlyozta, hogy mindenkit célcsoportnak tekintenek, de elsősorban mégis a fiatalokhoz, a mai generációkhoz szeretnének szólni.

NÉPSZAVA Online

Comments are closed.